utorak, 25. prosinca 2018.

DOSLOVNA ESKALACIJA NACIFAŠIZMA NA DJELU

ESKALACIJA

NAPETO U BANJA LUCI: UHIĆENI RODITELJI DAVIDA DRAGIČEVIĆA, CENTAR GRADA POD OPSADOM SPECIJALACA 'Davoru su pri hapšenju slomili ruku...'

    AUTOR: 
    • Hina,
    •  
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 25.12.2018. u 09:37



Srđan Puhalo / Twitter, Robert Fajt / CROPIX

lijevo: policija u Banja Luci; desno: Davor Dragičević




Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u utorak su u Banjoj Luci priveli Davora Dragičevića, oca stradalog mladića Davida Dragičevića, potvrdio je za Klix.ba Davorov odvjetnik Ifet Feraget.
- Još uvijek provjeravam informacije, ali koliko znam, Davor je priveden jer se nije odazvao na poziv za saslušanje. Više detalja za sada nemam, kazao je Feraget, navodeći da je na djelu selektivna primjena zakona jer, dodaje, ubojice Davida nisu privedene.
Iz MUP-a RS su priopćili da je Dragičević priveden zbog 'ugrožavanja sigurnosti', ali nisu iznosili detalje.
Informaciju o privođenju Dragičevića na Facebook grupi "Pravda za Davida" potvrdila je i njegova bivša supruga i Davidova majka Suzana Radanović.
I ona sama je, kako također javlja Klix.ba, nekoliko sati poslije završila na policiji. Uhitili su je na banjolučkom Trgu Krajine nakon što je došlo do naguravanja s policijom. Osim nje, privedene su još dvije osobe koje su došle s njom i skupinom građana prosvjedovati protiv Davorova privođenja.
Na mjesto na kojem članovi grupe "Pravda za Davida" već mjesecima prosvjeduju ubrzo su stigli pripadnici Specijalne policije MUP-a RS, a Davorov automobil i mjesto na kojem građani odaju počast stradalom mladiću ograđeno je žutom trakom.
Nakon što su Suzana Radanović i građani verbalno izrazili negodovanje zbog postupaka policije, u jednom trenutku je došlo do naguravanja između jednog muškarca i pripadnika MUP-a. Muškarac je vrlo brzo svladan i uhićen, a zatim je privedena i Suzana Radanović te još jedna osoba.
Odvjetnik te skupine uhićenih Dragan Tolimir kazao je novinarima kako je Davor Dragičević pri uhićenju ozlijeđen te je stoga morao biti hospitaliziran na kirurškom odjelu banjolučkog Kliničkog centra.
Na uhićenja oca i majke ubijenog mladića reagirali su iz oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) upozoravajući kako je riječ o "neviđenom činu represije" nad roditeljima koji samo traže istinu o smrti svog sina.
"Ovo je stravično, ne mogu se ovako odnositi prema ljudima. Inzistiramo da svi građani odmah budu pušteni. Ovo je diktatura", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je stigao na trg nakon policijske intervencije.
Kazao je kako ima informacije da su Davoru pri uhićenju policajci slomili ruku postavljajući pitanje hoće li naredni korak biti pucanje u prosvjednike.
MUP RS je prije nekoliko dana priopćio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, podnesene kaznene prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine 17. prosinca, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta.
Prema navodima policije, članovi grupe "Pravda za Davida" postupili su suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS. Također, kako su naveli, nastavlja se policijski rad s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti.
Članovi grupe "Pravda za Davida" 17. prosinca su iznijeli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovog izbora Dragana Lukača za ministra unutarnjih poslova RS-a.

Nema komentara:

Objavi komentar