srijeda, 26. prosinca 2018.

ODGOVOR PROF.DR. GORANU DODIGU


„ZNANSTVENICI“ U SLUŽBI DRUMSKIH RAZBOJNIKA

Dali se klasni  Čovjek već zatiče na reverznom  putu prema svome izvornom ishodištu  u odnosu na svoje dosadašnje razvojne epohe, u  kojima se kretao prema civilnom društvu, i u duhu:  „Ne budi danas kakav  si bio jučer, i ne budi sutra kakav si bio danas“

Jer, očito da  njegova kohezijska  narav združenog bića, sve više ustupa svoje prostore nagonima centrifugalnih sila kompetitivnih čopora jačih nad nemoćnim ljudskim bićima . I traje sve dotle dok se ne stigne do one ivice  koja priječi daljnji  razvojni tok prema društvenom   izjednačenju načina ekonomske proizvodnje  sa njenom društvenom razmjenom.

Upravo na toj se točki odvijala   ona znanstvena  Marxova  bitka, ne samo u odnosu na  kapitalističko  društvo, već i na  prethodne režime, ustrojenim na klasnim podjelama . Nisu to bile neke idejno političke poante, ili kulturološki dosezi danih epoha,  Niti su to bile neke Božje  ili Sotonske moralističkae kolizije.     Kao ni Babarogine okršajne bitke diljem svjetskih raskrsnica, koje  bi uzvitlavale međusobne vihore, sprječavanjem  ili pokretanjem društvenih revolucija.
Bili su to ekonomski konflikti tektonskih razmjera, koji su se odvijali između državničkih drumskih razbojnika u službi posjedničkih klasa- naoružanih do zubi, i golorukih masa, da bi povratile barem mrvice, koje bivaju milenima pljačkane iz njihovih nažuljanih  ruku.

                                                                             Ovaj blog

Nema komentara:

Objavi komentar