subota, 15. prosinca 2018.

STARI TRIK


U PONEDJELJAK SE PREKIDA ŠTRAJK  U ULJANIKU, do kraja tjedna radnicima isplata minimalca za studeni u iznosu od 2.750 kuna 
15.12.2018 17:51


Većinom glasova Štrajkaškog odbora, u ponedjeljak se do daljnjeg prekida dvotjedni štrajk u pulskom brodogradilištu Uljanik. Potvrdio je to čelnik Jadranskog sindikata i predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac koji je rekao da bi državna Agencija za radnička potraživanja do kraja idućeg tjedna radnicima trebala isplatiti minimalac za studeni u iznosu od 2.750 kuna.
-Nisu svi bili za obustavu štrajka jer naravno da je teško tražiti da ljudi dođu raditi bez da dobiju plaću. Međutim,  Štrajkaški odbor je tako odlučio većinom glasova. Što će biti s ostatkom plaće i kada će ona biti isplaćena, to još ne znamo, kazao je Cerovac. Naglasio je da i dalje nema nikakvih pomaka vezanih uz konačan plan restrukturiranja i uključivanje strateškog partnera.
Uljanikovci su protekla dva tjedna proveli u štrajku, no još se ne zna koliko će ih u ponedjeljak poštivati odluku Štrajkaškog odbora i doći na posao s obzirom da ih sve manje vjeruje da će im plaća biti isplaćena. Dobiju li minimalac za studeni, što im nikako neće biti “utjeha“ pred blagdane, teško da će s tim novcem pokriti dosadašnje dugove,  kupiti poklone djeci ili napuniti blagdansku trpezu.
Zasad im tvrtka duguje razliku od minimalca do pune plaće za rujan, plaću za listopad, a ne bude li minimalac do kraja tjedna, i cijelu plaću za studeni. Ne treba spominjati da smo veće debelo ušli u prosinac. Dosad je na razini Grupe otišlo oko 1.300 ljude i svakim se danom broj radnika brodogradilišta sve više osipa. U međuvremenu, rješenje za kakav-takav spas Uljanika, ni dalje se ne nazire. (D. B. P.)
********************************************************************************

Stari trik, kao da ide uz korak sa  najstarijim društvenim zanatom.
 Kada treba nasamari široke stvaralačke mase, posve biva dovoljno pritegnuti dotok iz česme, koja im život znači.

Nema komentara:

Objavi komentar