utorak, 27. kolovoza 2019.

NIŠTA MANJE OD TOGA


Kad je Čovjek nakon svoje  milenijske borbe sa materijalnom nestašicom dostigao onu svoju teoretsku moć tehnološkog razvoja, kojim će napokon biti u stanju da zadovolji sve svoje  materijalne nužnosti biološke egzistencije za sav ljudski rod. On se tu tek zatiče pred jednom nepreglednom mentalnom pustoši koja ga dijeli od dalekog zaostajanja  vlastitog duhovnog  i kulturološkog ekvivalenta, i koji nije bio uzastopno praćen sa razvojem njegovog naglog razvoja  načina ekonomske proizvodnje sa njenom društvenom razmjenom
  Taj se društveni fenomen praktički odražavao tokovima cjelokupne povijesti; kad god je dolazilo do slične krize tektonskih razmjera iz među usavršavanja  ekonomske proizvodnje i njenog načina društvene razmjene.
No, njen drastični, tako reći  odskočni lom,  u kojem se zatiče današnje čovječanstvo, zbiva se na marginama dvaju prošlih devetnaestog i dvadesetog stoljeća, kad se po prvi puta u povijesti pojavljuje upravo ta  teorijska i apsolutna mogućnost da se napokon ostvari istovremeno materijalno i duhovno izobilje za čitavo čovječanstvo.
Devetnaesto stoljetnim znanstvenim pojavama, gotovo na svim društvenim sektorima, koje Marx i Engels ujedinjuju u jednu opću teoriju Međunarodno Humanistićkog i Revolucionarnog Socijalizma, koji će smijeniti ne samo jedno dotrajalo kapitalističko društvo, već i više milenijski klasni poredak; zasnovan na društvenim podjelama na malobrojne posjednike svih sredstava ekonomske proizvodnje i nad većinskih snaga stvaralački ne posjedničkih masa.
  U tom se klasnom 'ždrijelu' rađa i De Leon (1852. – 1914.), koji naslućuje da se sociološka znanost ne odvija uvijek i naporedo sa matematičkom disciplinom. I prvi je među  marksistima Amerike koji, sa bojaznošću ustanovljava:
„ Ako  iz bilo kojeg razloga socijalna revolucija zakaže, kad joj sazriju uslovi,- reakcije postaje njena alternativa !“
Te iste godine 1914., kada De Leon umire, rađa se Prva kapitalistička osvajačka Avet,koja će, u toku 20. stoljeća povratiti dotadašnje civilne stečevine ravno u 'srednjevjekovni industrijski feudalizam'.
NIŠTA MANJE OD TOGA !

Nema komentara:

Objavi komentar