Amber Rudd napustila vladu i optužila Borisa Johnsona da je politički vandal

Autor:

07.09.2019.



Britain's Secretary of State for Work and Pensions Amber Rudd is seen outside Downing Street in London, Britain, September 4, 2019. REUTERS/Hannah McKay
Hannah McKay / REUTERS

Amber Rudd je tako postala 23 zastupnica koja je napustila konzervatice, a među njima je i Borisov brat Jo




Boris Johnson nema mira ni u subotu navečer.


Jedna od ključnih sastavnica njegove vlade, Amber Rudd, ministrica rada, mirovinskog sustava, žena i ravnopravnosti dala je u subotu navečer neopozivu ostavku na svoj položaj u vladi. I najavila da više nije konzervativna zastupnica u parlamentu.
Rudd je poznata kao eurofil i upravo je zbog toga trebala odigrati ključnu ulogu poveznice Johnsonove vlade s zagovornicima ostanka u EU i onih koji su tražili izlazak sa sporazumom. No, zbivanja ovog tjedna bila su previše za ovu iskusnu političarku. Britanski su mediji odmah objavili ključni, i po Johnsona najopasniji dio njezinog pisma ostavke. Rudd naime, smatra da je izbacivanje 21 konzervativnog zastupnika iz stranke bilo čin "političkog vandalizma" koji je također "napad na norme pristojnog ponašanja i demokraciju". "Ovo kratkovidno izbacivanje mojih kolega je stranku lišilo konzervativnih zastupnika širokog pogleda, odanih stranci. Ne mogu podržati ovaj čin političkog vandalizma."



U njezinom je pismu posebno interesantna rečenica u kojoj navodi da je ušla u kabinet spremna prihvatiti "No Deal", dakle pristup u kojem se prijeti izlaskom iz članstva u EU bez sporazuma kao "sredstvo koje bi nam jamčilo najbolje šanse da ostvarimo što bolji sporazum o izlasku do 31. listopada". I potvrdila ono o čemu se sve otvorenije priča u Bruxellesu: da Ujedinjena Kraljevina ne nudi ništa kao alternativu za probleme koje naglašava u postojećem sporazumu o izlasku.
I onda jedna sjajna, lapidarna analiza trenutnog stanja britanske politike: "Tijelo britanske politike je pod napadom s obje strane ideološke debate. Sada će preuzeti bilo koju ulogu koja mi je na raspolaganju kako bih to tijelo vratila u bolje stanje".
Uskoro možemo očekivati da Johnson, u najboljoj maniri svog idola Donalda Trumpa, izvrijeđa Amber Rudd. I potvrdi njezinu