petak, 27. rujna 2019.

PORUKA MLADIM GENERACIJAMA



MIMOHOD ZA KLIMU

FOTO/SREDNJOŠKOLCI MARŠIRALI ULICAMA PULE "Vjerujem da možemo napraviti promjenu, ali treba reagirati i angažirati se na vrijeme"

 | Autor: Chiara BILIĆ



Još je uvijek premalo edukacije glede konkretnih uzroka i stravičnih posljedica ekološke krize. Uzrok je naš potrošački stil života, koji je nužna posljedica kapitalizma. Moramo preispitati cjelokupni sustav. On je namijenjen profitu malobrojnih na račun interesa zdravlja, života i budućnosti većine, kaže profesorica Teodora Beletić
***************************************************************************
Ovaj blog
Neka vam klimatske promjene  budu tek fokus koji će vas voditi prema njenim pravim uzročnostima.
 Samo čete tako pridonijeti svojom istinskom akcijom u borbi protiv režimskih tautologa, koji će vas dočekivati na svakom vašem prosvjednom maršu. One iste osobe koje su provodile Uljanikove  radnike žedne preko vode: Savjetovati će vam da ponizno kleknete proseći od Države i Boga neke svoje mrvice od svega onog što su pokrali od naših očeva i djedova, čime su uzročili jedan sveopći globalni kaos, - u kojem se današnje   čovječanstvo  davi u sveopćoj kontaminaciji ove naše lijepe Planete.
  I sve samo zato,da bi se nekolicina njenih drumskih razbojnika, udruženih sa dogmon protiv Zdravog Razuma, nacionalisičkim  populizmom i i deloškim Satrapom,  mogli najesti, i prejesti, plodovima rada  naših  očeva, djedova i pradjedova.

   Vama, mladin  generacijama, rođenih u teoretskoj mogućnosti da napokon upravljate tehnološkim sredstvima koji danas omogućuju opće izobilje,materijalno i duhovno, za sav ljudski rod; -pripada ta povijesna čast i dužnost,  da se smjelo latite tog velikog civilizacijskog zadatka.  Da usmjerite sebe i svoja buduća pokoljenja , u jedan složni i surađujući ansambl dostojnog ljudskog bića. 
******************************************************
 "Vjerujem da možemo napraviti promjenu, ali treba reagirati i angažirati se na vrijeme", zaključila je jučer učenica pulske Gimnazije Lola Jankulovski, nakon čega je sa svojim kolegama u "Mimohodu za klimu" marširala ulicama Pule. Naime, gimnazijalci su se u povodu "Gretinog tjedna akcije protiv klimatskih promjena", predvođeni pulskim mažoretkinjama i naoružani transparentima, zaputili od igrališta Žute škole, preko Giardina do Arene, gdje su ih dočekali učenici Lipe i Tehničke škole, ali i dvije srednje škole iz Buja, da bi se potom zajedno prošetali do Foruma, a sve kako bi građane potaknuli na promišljanje o klimatskim promjenama.
 Itekako informirani
- Podržavamo Gretu jer je hrabra. Nas je puno više, a ona je samo jedna, istaknula je gimnazijalka Nina Angeleski, pojasnivši da na satu geografije puno raspravljaju o klimatskim promjenama. Profesorica Černeka im je, kaže Nina, ispričala sve o mladoj švedskoj aktivistici Greti Thunberg, a uvijek ih obavještava i o ostalim novostima. Osim toga, vode dnevnik u kojem svaki tjedan pišu nove vijesti o klimatskim promjenama.
O Greti su, dakle, gimnazijalci itekako informirani. Svi su, rekli su nam, poslušali njezin govor na UN-ovom samitu o klimi, kojim je osudila svjetske lidere jer su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena.
- Podržavamo ju jer se trudi poboljšati svijet, istaknuli su Emili Matrinčević i Jakov Ivančić, dok su na pitanje ima li Gimnazija svoju Gretu odgovarili: "Još uvijek nemamo, ali možda ćemo imati uskoro."
Među građanima koji su na Korzu srednjoškolce promatrali kako s natpisima "Science not silence", "Make Earth great again" i "The earth is getting hotter then me", marširaju kroz grad, bila je i Puležanka Zlatka Benković. Ona podržava njihov cilj, no, kaže, ta borba nije nimalo laka.
- Borba za klimu je teška, a nitko se ne želi odreći vlastite komocije, konstatirala je Zlatka, zaključivši da treba početi od platnenih vrećica.
Prije početka mimohoda učenicima su se obratili pulski gradonačelnik Boris Miletić i, s obzirom na to da je ovaj marš dogovoren u suradnji sa Županijom, istarski župan Fabrizio Radin, dok ih je na Forumu dočekao dogradonačelnik Robert Cvek.
- Osjećao sam potrebu dati vam podršku u svoje i u ime Grada Pule. Znam što činite, ali jedino zajednički možemo sačuvati naš planet. Zato budimo skupa i neka svatko ponaosob napravi svoj maksimum da bismo očuvali ovu našu prekrasnu zemlju, poručio je Miletić.

Nema komentara:

Objavi komentar