četvrtak, 26. rujna 2019.

PULA: MEĐUNARODNI "ZNANTVENI" SKUP SOCIAJLIZAM NA KLUPI

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u četvrtak je u Svečanoj dvorani Tone Peruško otvoren četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, a ovogodišnja tema je "Kontinuiteti i inovacije".

U ime organizacijskog odbora Boris Koroman je podsjetio da je prošlo izdanje bilo posvećeno temi komunista i komunističkih partija, a ove se godine raspravlja najviše o prijelaznim fazama socijalističkog društva koje sadrži i neke značajke prošlosti i budućnosti kapitalističkog, građanskog društva, ali i utopijskog komunističkog društva

U ime Sveučilišta i rektora Alfija Barbierija prisutne je pozdravila prorektorica za upravljanje resursima Lorena Mošnja Škare. Ona je citirala Nikolu Teslu koji je rekao "Mi smo svi jedno. Ljudi su međusobno povezani nekim nevidljivim silama".
- Sve vas ovdje povezuje neka nevidljiva sila, a to je sila ljubavi istraživanjima u području socijalizma, kazala je prorektorica.
Vladan Jeremić obratio se u ime Zaklade Rosa Luxemburg za jugoistočnu Europu koja već treći put podržava ovaj skup.
- Posebno nam je zadovoljstvo ovdje vidjeti ljude iz Europe i svijeta i da možemo na kritički način govoriti o povijesti i suprotstaviti se onom što bi možda bio i revizionizam koji svakodnevno doživljavamo, rekao je Jeremić i istaknuo da su im jedni od ciljeva i podrška kritičkom diskursu o ljevici i socijalizmu.
Igor Duda iz organizacijskog odbora je spomenuo da su neka od predavanja otkazana, a jedna od novosti je suradnja s Društvenim centrom Rojc putem čijeg radija se dio programa prenosi, a tu je i malo opušteniji dio programa u Karlobaru u Rojcu pod vodstvom Anite Buhin i Marka Zubaka.
Nakon svečanog otvaranja krenulo se na predstavljanje zbornika 3. Socijalizma na klupi pod nazivom "Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate" u izdanju izdavačke kuće Srednja Europa. O zborniku su govorili Duda kao njegov urednik, Ondrej Vojtechovsky, Milivoj Bešlin i Damir Agičić. Zbornik sadrži devet članaka, a studije su, kako je rečeno, izabrane vrlo vješto i predstavljaju aktualnu sliku istraživanja socijalizma.
Pozvani predavači ove godine su Muriel Blaive iz Praga, Marie-Janine Calic iz Münchena te Catherine Samary iz Pariza. Organizacijski odbor skupa čine Anita Buhin, Igor Duda, Lada Duraković, Tina Filipović, Boris Koroman, Andrea Matošević i Igor Stanić. Programski odbor čine Chiara Bonfiglioli (Cork), Ulf Brunnbauer (Regensburg), Anita Buhin (Pula), Igor Duda (Pula), Lada Duraković (Pula), Boris Koroman (Pula), Andrea Matošević (Pula) i Tanja Petrović (Ljubljana).
Skup okuplja sudionike iz 14 zemalja, traje do subote, predavanja su otvorena za javnost.PULA
*******************************************************************************
Ovaj Blog
"Socijalisitčki "znanstveni"skup na klupi ! A gdje ste održavali taj intlektualni BLABLA 
 u toku više mječne štrajkaške tragedije Pulskog Uljanika ?!
SRAM VAS BILO !

Nema komentara:

Objavi komentar