SRPSKI ŠEF DIPLOMACIJE

'NJIH 0,5 POSTO VLADALO JE SRBIJOM' Dačić optužio Crnogorce za 'velikocrnogorsku agresiju', spominje i mogućnost oduzimanja srpskog državljanstva

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 05.01.2020. u 09:48
Split, 110618.
Hotel Le Meridien Lav.
Sastanak ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative.
Na fotografiji: Ivica Dacic ministar vanjskih poslova Srbije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX

Ivica Dačić

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, inače predsjednik Socijalističke partije Srbije koju je vodio Slobodan Milošević, optužio je u subotu Crnu Goru za - 'velikocrnogorsku agresiju'.
- Ne znam može li netko ovdje usporediti položaj Srba u Crnoj Gori s položajem Crnogoraca u Srbiji. U Crnoj Gori je 30 posto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 posto populacije. Ovdje je vladala velikocrnogorska agresija. Oni su sa 0,5 posto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa, izjavio je Dačić, referirajući se na vrijeme kada su Srbija i Crna Gora bile u istoj državnoj zajednici. Dodao je pritom da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne trebaju imati sva prava.
Šef srbijanske diplomacije ovu je izjavu dao tijekom velikog intervjua u centralnom dnevniku RTS-a povodom napetosti koje je izazvao crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a zbog kojeg se na noge digla Srpska pravoslavna crkva i dobar dio prosrpskih političkih snaga u Podgorici.
Dačić je naveo da se u Crnoj Gori 'iz godine u godinu redaju optužbe protiv Srbije za velikosrpske ambicije'.
- I ovog puta su pokušali reći da Srbija izaziva krizu i da je protiv nezavisnosti Crne Gore, u kojoj se svakodnevno održavaju prosvjedne procesije i molitve građana koji su nezadovoljni usvajanjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju realnu situaciju. To su notorne neistine i laži, poručio je Dačić.
Prozvao je i crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića zbog, kako je rekao, miješanja u unutarnje stvari Srbije dok on istovremeno poziva Aleksandra Vučića da se ne miješa u unutarnje stvari Crne Gore.
Dačić smatra da je, 'imajući u vidu što se događa sa Srbima u Crnoj Gori, krajnje vrijeme da se građani Srbije, koji su crnogorskog porijekla, izjasne o tom pitanju'.
- U međunarodnim odnosima postoji princip reciprociteta. Ne zalažem se ni za kakve mjere. Samo govorim da je moralna obaveza svakoga tko je dobio srpsko državljanstvo, tko sve duguje Srbiji i srpskom narodu, da ne šuti o ovom pitanju. S druge strane, oni koji podržavaju crnogorski režim u borbi protiv srpskog naroda, pitanje je trebaju li i dalje imati srpsko državljanstvo, rekao je pa poručio da je 'rješenje u dijalogu' i da Srbija poziva na mir