srijeda, 22. siječnja 2020.

SNOVI ZVANI ŽELJA


DANAS LIKVIDIRANA TVRTKA ULJANIK D.D.
SUDBINA BRODOGRADILIŠTA ULJANIK U RUKAMA VLADE: Na Zavodu za zapošljavanje više od 700 bivših uljanikovaca koji bi se rado vratili i uključili u projekt oživljavanja proizvodnje
22.01.2020 13:16 | Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)Samir Hodžić (Milivoj MIJOŠEK)Boris Cerovac (Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)(Milivoj MIJOŠEK)
Jutros je skupština vjerovnika odlučila na sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Baka: "Nikada se ne razboljevam zato što čistim krvne sudove"
Midas - Nativno Internet oglašavanje
Ova odluka nije iznenađenje, s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja niti se to očekuje i da obaveze u iznosu 4,85 milijardi kuna značajno premašuju vrijednost imovine koja iznosi 1,75 milijardi kuna zbog čega izrada stečajnog plana nije moguća.

Slijedom toga ona je predložila Skupštini vjerovnika da donese odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika, te odluku o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli.

(Milivoj MIJOŠEK)

Sve tri odluke su prihvaćene s više od 90 posto glasova vjerovnika čime je i formalno stavljena točka na postojanje Uljanika d.d. Stečajna upraviteljica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856 u koju bi iz Uljanika d.d. trebala biti prenesena koncesija na pomorskom dobru, te oprema nužna za djelatnost i brodovi u gradnji.

No o tome vjerovnici danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na hrvatskoj Vladi.

Ipak, Marija Ružić nam je pojasnila razlog takve odluke:

- Likvidaciju sam predložila zato što to proizlazi iz odnosa imovine i obveza, te odredbi Stečajnog zakona koji regulira tu materiju. On kaže da ako nema uvjeta za izradu stečajnog plana, a pokazalo se da u slučaju Uljanika d.d. te mogućnosti nema, tada zakon nalaže da se ide u likvidaciju cjelokupne imovine društva.

Kad se u Uljaniku d.d. s jedne strane usporedi procijenjena vrijednost imovine kojom društvo raspolaže i ukupnu vrijednost obveza, a s druge strane činjenica da nema tekuće proizvodnje ni novčanih sredstava za njezino pokretanje, onda je jedini mogući zaključak da nema ni uvjeta za izradu stečajnog plana.

(Milivoj MIJOŠEK)

Utvrđene obaveze Uljanika d.d. u kojima dominantnu ulogu imaju tražbine nastale na temelju jamstava koje je isplatilo Ministarstvo financija, iznose preko 5,1 milijardi kuna. Ukupna imovina bila je procijenjena na 1,7 milijardi kuna, od čega se jedna milijarda odnosi na gradnju 500 odnosno jaružalo koje je putem dražbe prodano za 790 milijuna kuna.

Vjerovnici su prihvatili prijedlog da se odgodi prodaja dijela imovine koja bi se koristila za oživljavanje brodograđevne djelatnosti u slučaju da se krene u izradu poslovnog plana. Ta mogućnost i dalje postoji i plan je moguć uz sinergiju imovine koju imaju Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, uključujući i koncesiju na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra kojom i dalje raspolaže. No ono što je najvažnije to je mogućnost da Republika Hrvatska jamstvima osigura financijska sredstva za realizaciju poslovnog plana.

Za donošenje takve odluke nema puno vremena, ali ona je moguća sve dok traje postupak likvidacije društva, a to ovisi o dinamici kojom će se imovina društva prodavati. Moguće je da se će se to obaviti u godinu dana, a moguće je da će se protegnuti i na duži vremenski period. Okvir za poslovni plan je napravljen i pretpostavka je da bi iza njezine izrade trebali stati vjerovnici, a dominantni vjerovnik Uljanika d.d. je država, rekla je stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Današnju odluku suda prokomentirao je i član Uljanikova Nadzornog odbora Samir Hadžić

- Dogovor, odnosno nekakav plan je bio da sva bivša društva Uljanik Grupe, a ujedno i Uljanik d.d. koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s tim donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856.

Samir Hodžić (Milivoj MIJOŠEK)

Današnjom odlukom vjerovnika ispunjen je ovaj dio o likvidaciji, međutim mi odluku Vlade o nastavku proizvodnje i dalje nemamo. Postoje preduvjeti, temelj i nukleus da se gradnja brodova u Puli nastavi, međutim nikakve formalne odluke nema. Ja stoga i danas mogu izražavati nadu i po tom pitanju biti optimističan kao što sam bio sto puta do sada, ali svi smo svjedoci svega što se dosad događalo. Ukoliko takva odluka bude donesena sve će nas razveseliti, ali do tad mogu samo reći - ne vjerujem dok ne vidim. Mi danas imamo likvidaciju.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na njihovim šalterima je prijavljeno više od 700 bivših radnika Uljanikovih društava raznih profila koji bi se rado vratili i uključili se u taj projekt oživljavanja proizvodnje.

Odluka o pokretanju proizvodnje je svakako politička odluka koju mora donijeti hrvatska Vlada i ja doista ne znam što s njezinim donošenjem još čekaju? Što se tiče političkog prepucavanja oko toga tko bi trebao stati iza projekta Uljanik 1856 naš je stav da je pomoć svakoga tko može u tome pomoći, od mjesne zajednice, grada i županije, pa do države, u bilo kojem obliku i na bilo koji način i više nego dobrodošla. Odluku mora donijeti Vlada RH jer ona kao većinski vjerovnik i davatelj koncesije ima sve instrumente upravljanja i da donese tu odluku, zaključuje Hadžić.

Boris Miletić: Sudbina Uljanika i njezinih radnika i dalje je u rukama Vlade RH

Nakon današnje odluke Skupštine vjerovnika o nastavku poslovanja društva Uljanik d.d., javio se i pulski gradonačelnik Pule Borisa Miletića.

"Današnjom odlukom Skupštine vjerovnika Uljanika samo je produžena agonija radnika jer Vlada RH opet, po tko zna koji put odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli.

Iako je danas donesena odluka da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje društva Uljanik d.d., znamo da realna mogućnost za oživljavanje brodogradnje u Puli i dalje postoji, no o tome odlučuje isključivo Vlada RH koja je i na najveći vjerovnik društva.

(Milivoj MIJOŠEK)

Dakle, sudbina Uljanika i dalje je u rukama Vlade RH koja već mjesecima bezrazložno odugovlači s donošenjem odluke, gubeći dragocjeno vrijeme prebacujući odgovornost na druge umjesto da traži konkretna rješenja.

Apsolutno pozdravljam odluku Vlade da spasi tvrtke poput Đure Đakovića i 3. Maja, no zbog selektivnog pristupa države prema strateškim tvrtkama, Uljanik nažalost ne može računati na isti tretman.

Unatoč današnjoj odluci i unatoč tome što Grad nema nikakvih izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, vjerujem da za Uljanik još uvijek ima nade. Grad Pula oduvijek je pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima, a tako će biti i ubuduće," zaključuje Miletić.

Nema komentara:

Objavi komentar