subota, 18. siječnja 2020.

TAMO GDJE SE ISTROM I DODATNO HARA "PONAŠKI"


MJESNI ODBOR ARENA

ELITNA LOKACIJA, A KUĆE ORONULE, ULICE MRAČNE Građani se žale na neuređenost i nedostatak parkirališta: "Turisti nam se olakšavaju po portunima i travnjacima"

 | Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Tri su ključna problema: treba izgraditi javni zahod za turiste koji u nedostatku toaleta opsjedaju kafić i olakšavaju se po portunima, travnjacima, dvorištu crkve sv. Antuna. Ljeti bi trebalo zabraniti parkiranje i bolje osvijetliti ulicu. Mračno je. Sjediš po noći u lokalu, a ne vidiš Arenu, kaže Luana Ritoša, vlasnica kafića uz amfiteatar


"Ništa ne štima", sažeo je jedan Puljanin "glavnu problematiku" na području Mjesnog odbora Arena gdje živi. On, doduše, niti ne zna da postoji Mjesni odbor, a kamoli tko su njegovi članovi, e da bi eventualno pokušao pokrenuti stvari s mrtve točke. Razgovaramo ozad Arene, području koje bi trebalo biti reprezentativno budući da se ovdje nalazi veličanstveni spomenik kulture, glavni turistički adut Pule i čitave Istre, koji privlači stotine tisuća turista.
- Ovo oko Arene je katastrofa. Kažu da će uređivati. Hoće, ali kad!?, pita ovaj Puljanin. Njegov prijatelj navodi primjer Firenze i Pise, tamošnjeg Kosog tornja.
Rođen iznad cave
- E, da ovo Talijani imaju, kako bi to uredili! Toranj u Pisi je sav ulickan, očišćen, kamen se bijeli, svaka travka je uređena. A pogledajte ovo, ograda oko Arene je zahrđala, kaže te se osvrće i pokazuje na oronule kuće uz spomenik nulte kategorije. Oljuštenih fasada, otužne, nisu se promijenile u odnosu na prije 50 godina. "Znam da bi vlasnici zgrada trebali urediti fasade, ali i Grad bi morao pomoći. Ima tu i gradskih nekretnina. Inače se u centru malo toga uređuje, iako vlast tvrdi suprotno", kaže Puljanin.
Na naše pitanje hoće li glasati na izborima za mjesnu samoupravu 16. veljače, kaže da ne zna tko su kandidati ni gdje to može doznati.
- Čini mi se da to nije transparentno. Dok je IDS na vlasti, to je centralizirano. Treba donijeti nekakav program, netko bi trebao reći "napravit ćemo to i to", eventualno program poslati na adrese građana. Apsolutno nismo upućeni, ali problem je inicijative i samih ljudi, veli ovaj Puljanin. Na spomen parkirališnih mjesta, odvraća kratko i jasno: "Užas!"
Toga uvijek nedostaje, kaže. Sviđa mu se zamisao predsjednika MO-a Arena Klaudija Paljara da se na području Cava Malusa (Emova ulica), gdje žive bespravno useljeni stanari, uredi parkirališna kuća. Paljar kaže da je na tom području još prije Italije bio kamenolom.
Bespravno useljeno naselje u Emovoj ulici (Neven LAZAREVIĆ)
- S obzirom da sam rođen 1953. iznad cave, sjećam se da je tamo bila livada, a negdje 1959. ili početkom 60-ih Industrogradnja je izgradila dom za radnike i upravu. Nakon osamostaljenja Hrvatske, firma je zapala u probleme, a prostori su napušteni. To je bilo društveno vlasništvo o kojem nitko nije vodio računa. Grad ga nije mogao preuzeti jer ga je Industrogradnja svojatala. Spor je trajao 20-ak godina. Grad je tek nedavno, prije dvije, tri godine dobio sudsku presudu. Međutim, u međuvremenu su se u dva čvrsta objekta i baraku bespravno uselile tri obitelji s 30-ak članova i treba ih zbrinuti, što Grad ne može samostalno, veli Paljar.
Rasvjeta iz 70-ih
- Obitelji je potrebno smjestiti u druge objekte, ali još nije poznato gdje. U perspektivi bi to trebali zajednički riješiti Grad, Županija i država, smatra Paljar. Riječ je o površini od oko tri tisuće četvornih metara čija je namjena, prema GUP-u, mješovita. To znači da bi se ondje mogli graditi i stanovi, i trgovine, i parkirališta i muzeji. Želja je Mjesnog odbora da se tu izgradi polivalentno igralište za djecu i prateći sadržaji koji bi koristili gradu i njegovim stanovnicima, poput velike parkirališne kuće. Također traže da se uvede naplata parkiranja i u Ulici Croazia, veli Paljar. Građani su, kaže on, upravo putem mjesne samouprave i pokrenuli naplatu na parkiralištu uz Kolodvorsku ulicu, preko puta hotela Riviera. Stanari plaćaju simboličnu cijenu Pulaparkingu od 50 kuna mjesečno, a na taj se način nastoje odvratiti turisti i drugi vozači od parkirališta na području ovog mjesnog odbora. Paljar kaže da će se, prema zahtjevu MO-a, početi naplaćivati i parkiranje na Punti, kod bivšeg Šavrića.
- Na zahtjev stanara, u dogovoru s Gradom i Pulaprometom dogovorili smo naplatu koja će se uskoro uvesti i u Akvilejskom prilazu, Ravenskoj i ispred Matičnog ureda, najavljuje predsjednik Vijeća MO-a.
Mjesni odbor Arena je, veli on, inicirao i uređenje serpentine kod Arene koja sad, po njegovu mišljenju, izgleda ljepše jer je otvoren vidik na amfiteatar.
- Grehota je obarati stabla, ali Grad brine o zelenilu. Nakon ove, slijedi druga faza uređenja ulice Ozad Arene, a nakon toga će se obnoviti i stepenište s lijeve strane spomenika. Problem je što se ispod stepeništa nalazi sanitarni čvor pa je potreban nadzor konzervatora.
I drugi naši sugovornici slažu se da Arena nakon uređenja serpentina izgleda ljepše. Luana Ritoša, vlasnica kafića San Antonio koji se nalazi točno preko puta Arene, s njene gornje strane, ističe tri ključna problema koja na ovom području treba riješiti: izgraditi javni zahod za potrebe brojnih turista koji u nedostatku toaleta opsjedaju kafić i olakšavaju se po portunima, travnjacima, dvorištu crkve sv. Antuna. Kaže da bi ljeti trebalo zabraniti i parkiranje u ovom dijelu grada i bolje osvijetliti ulicu.
- Ulica je mračna. Sjediš po noći u lokalu, a ne vidiš Arenu, iako je udaljena desetak metara. Rasvjeta je loša, zastarjela, iz 70-ih, kaže Ritoša.
Profesorica Claudia Milotti koja stanuje upravo Ozad Arene, u zgradi staroj 170 godina, udaljenoj svega osam metara od amfiteatra, kaže da su uoči Božića ogradili površinu ispred zgrade te da tu namjeravaju bušiti živu stijenu na dubini od tri metra da bi ugradili podzemne kontejnere za smeće. Stanari su se, veli, preko MO-a žalili, tražeći da se radovi stopiraju. Milotti je odlazila u Grad, nadležnom pročelniku Giordanu Škufliću, u Herculaneu, tražeći da se radovi obustave, no svi joj kažu da su dozvole već izdane. Smatra da kontejnerima i smradu nije mjesto uz sam spomenik, kad već ima mjesta na gornjem trgu, ispred bivše Puljanke te u kali iza zgrade. Osim toga, stanari strahuju da bi se mogla ugroziti statika derutne zgrade kad se krene bušiti živa stijena.
Bušenje žive stijene
- Kad se odvijaju predstave u Areni, figurice nam padaju s polica, zgrada već ima pukotine. Imali smo sastanak u Mjesnom odboru prije Nove godine i uputili zahtjev za obustavu radova. Međutim, nismo dobili odgovor, a u Herculanei su rekli da će paziti, da imaju sve dozvole, kaže Milotti.
Paljar potvrđuje njene riječi, i njemu je problematična namjera bušenja žive stijene.
- Predlagali smo da se to napravi u Gladijatorskoj ulici, ali još nismo dobili odgovor. Grad razmišlja i o izgradnji javnog zahoda, ali pitanje je gdje ga postaviti. Opet, ne bi to htjeli učiniti navrat-nanos. Slažemo se da postoji potreba, treba postaviti i javnu rasvjetu, iako su se neki stanari, kad je trebalo instalirati rasvjetno tijelo na zgradu, tražili da se uredi i cijela fasada, što je nemoguće. Međutim, vjerujem da će se 90 posto tih problema riješiti u sklopu uređenja ulice Ozad Arene. Vjerujem da bi ti radovi mogli početi nakon ljeta, kaže Paljar.

Nema komentara:

Objavi komentar