srijeda, 29. travnja 2015.

BALKANSKA PAPAZJANIJA

VAŠI KONTRA NAŠIH

JURICA PAVIČIĆ U Jasenovcu smo odgledali prvi čin ovogodišnjeg parapovijesnoga spektakla

Objavljeno: prije 16 min
Pokušajte zamisliti sljedeću situaciju. Studeni je mjesec, čitava Hrvatska komemorira vukovarske žrtve. Na TV Dnevniku emitiraju se prilozi koji počinju crno-bijelim đinglom koji prati sumorni muzički adagio. U Vukovaru se priprema povorka sjećanja. Ali, premijer Zoran Milanović i vrh vlasti SDP-a ne dolaze u Vukovar na dan sjećanja.
Umjesto toga, premijer tri dana ranije odlazi u Vukovar nenajavljeno, obilazi memorijalno groblje i Ovčaru, upiše u knjigu dojmova nekoliko tronutih rečenica. Potom fotostrip o svom posjetu i tekst iz knjige objavljuje medijima, pa se vrati u Zagreb.
Da je Zoran Milanović – ili bilo koji “lijevi” predsjednik ili premijer – napravio takvo što, Hrvatska bi ga – da se ne lažemo – rastrgala, piše Jurica Pavičić za Slobodnu Dalmaciju . Portali bi bili puni tekstova o kolaboracionistima i izdajničkoj vlasti, govorilo bi se opet o izjednačavanju agresora i žrtve, Karamarko bi izjavio da je to nastavak rashrvaćivanja, a liberalni mediji povlačili bi po tlu premijera kukavicu koji se nije usudio izići pred sebi nesklonu svjetinu od koje bi mogao fasovati zvižduke i poniženje.
  ********************************************************
„Svi razumni razlozi govorili su za to, da će sve te skupine i narodi najbolje riješiti pitanje svoje budućnosti i sudbine u jednoj novoj zajedničkoj južnoslavenskoj državi, koja bi na osnovu slobode, jednakosti i ravnopravnosti njih sve obuhvatila – od Jadranskog do Crnog mora, od Dunava do Egejskog mora. Prošlo je vrijeme srednjevjekovne sitničavosti, pocijepanosti i feudalnog suparništva!  Moderno vrijeme traži stvaranje velikih jedinica. Usprkos svih razlika, mi balkanski Slaveni, imammo dovoljno zajedničkih crta, imamo u osnovnom istu  životnu razinu, da nam to može služiti zajedničkom polaznomtočkom za jedno novo povijesno razdoblje,- moderno, demokratsko,smjelo, široko i stvaralačko.
Dajmo i mi nešto čovječanstvu, prestanimo bitinjegova periferija koja samo prima mrvice sa stola kulture velikih naroda!“                                      
Ante Ciliga, 81-82str, Svjedok najvećih laži 20. stoljeća

Nema komentara:

Objavi komentar