petak, 3. travnja 2015.

SUDSTVO NA NIVOU OPTUŽENOG

SRAMOTA HRVATSKOG PRAVOSUĐA

ŠOKANTAN SLUČAJ Pedofil zlostavljao djevojčicu (11), sud bez znanja žrtve zatvorsku kaznu zamijenio radom za opće dobro!

  • Pravobraniteljica za djecu dr. Ivanu Milas Klarić
    Tea Cimaš / CROPIX
(1/2)
Objavljeno: prije 1 h i 50 min
Šokantan slučaj nalazi se u izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2014.
Muškarcu u dobi od 45 godina, proglašenom krivim za kazneno djelo bludnih radnji počinjenih nad 11-godišnjom djevojčicom, lani je zatvorska kazna zamijenjena - radom za opće dobro koji obavlja na slobodi!

Odvjetnik i tužitelj

Do zamjene kazne došlo je “temeljem sporazuma stranaka”, odnosno počinitelja, njegova branitelja i državnog odvjetnika koji je vodio slučaj, a roditelji djevojčice o tome nisu bili ni obaviješteni. Kad su saznali što se dogodilo, bili su šokirani. Djevojčica je takvu kaznu doživjela sramotnom i nepravednom, a cijela je obitelj bila duboko povrijeđena. Roditelji su o svemu obavijestili pravobraniteljicu za djecu dr. Ivanu Milas Klarić, koja je upozorila pravosudne vlasti da u situacijama kad je dijete žrtva kaznenog djela, osobito spolnog zlostavljanja, rad za opće dobro ne može biti opcija.
Jedan je to od slučajeva opisan u izvješću o radu Ureda pravobraniteljice za djecu tijekom 2014., kakvo je pravobraniteljica dužna jednom godišnje podnijeti Saboru.
Lani je postupala u ukupno 1595 pojedinačnih slučajeva, u kojima se najveći broj ponovno odnosio na pravo djeteta na život uz roditelje, odnosno probleme kroz koje dijete prolazi tijekom konfliktnog razvoda roditelja.

Licence za trenere

Slijede slučajevi u kojima je zatražena zaštita od nasilja, među kojima se našlo i više prijava protiv nasilju sklonih sportskih trenera. Zbog toga pravobraniteljica predlaže da se za sportske trenere hitno uvedu licence.

Nema komentara:

Objavi komentar