četvrtak, 16. travnja 2015.

JADNI ČOVJEK


Vrijedan i odgovoran – nikako da učini najmanji pomak iz ustaljenih navika, običaja i sredine iz koje je iznikao.
Često mislim o njemu, i kao da sve više otkrivam u njegovoj osobi  jedan naš zajednički prototip po kojem smo svi modelirani.
A genetski okviri?
Dana sredina?
Društveni odnosi?
Zar nas sve to ipak ne razlikuje,oblikujući ono jedinstveno biće, koje, u nikakvim uvjetima nije postojalo kao takvo, niti će se pojaviti u budućnosti.
Ma kakav odgovor se iznašao, nijedan neće moći obrazložiti njegovu inertnost.
Mnogo je idiota narođeno Marksovih suvremenika.
Možda, još više onih koji su posjedovali slične koeficijente inteligencije, te se postarali istim onakvima kao što su se narodili.
Sudbina?
Smiješno.
Materijalni uvjeti ?
Poznavao sam odličnike u materijalnom izobilju i mentalne idiote. Vrsne uspješne, izrasle iz materijalne i mentalne bijede.
                                                         ***
„U svojoj knjizi Džihad protiv McSvijeta, nakon što je identificirao dominantne pokretačke sile modernog svijeta kao tribalizam i globalizam, Benjamin Barber izjednačio je ta dva samozvanca:  „ Ni jednom ne treba demokracija. Ni jedan ne promiče demokraciju.“ Za tržišne trijumfaliste koji su bili skloni pripisati uzvišenu moralnu svrhu često prljavom biznisu zarađivanja novca, to je bilo čisto bogohuljenje,moderna inačica oralnog izjednačavanja i vremena hladnog rata kad su blazirani dobronamjernici bili jednako neprijateljski raspoloženi i prema Washingtonu i prema Moskvi.No tu  jepostavku potvrdila sudbina Ruperta Murdocha, jednog od njihovih heroja.
Murdoch, zakleti neprijatelj regulative i „velike vlade“ često je svoje globalno medijsko carstvo proglašavao glasonošom slobode. No u svojim je poslovnim odnosima s kineskim autokratima besramno grbio kičmu pred tiranijom ili kako bi možda radije rekli njegovi zagovornici- primjenjivao realpolitičke tehnike kompromisa u areni međunarodnog poslovanja. Murdoch iz svoje Star mreže izbaci BBC World Service TV; kineska mu vlada za uzvrat dopusti pokrenuti kabelsku televizijsku postaju u Guandongu. Murdoch prekine prikazivati serije Istok i zapad, memoara Chisa Pattena, bivšeg guvernera Hong Konga; predsjednik Jiang Zemin oduži mu se tako što pripusti film Titanic u kineske kinodvorane, na oduševljenje filmske companije 20th Century Fox ( u vlasništvu R. Murdocha) Na pedesetu obljetnicu potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima u prosincu 1998. godine Murdoch otputuje u Peking izraziti „divljenje za izvanredna kineska postignuća u protekla dva desetljeća na svim područima“; predsjednik Jiang mu na taj kompliment uzvrati deset mjeseci poslije ekskluzivnim intervjuom The Timesu uoči njegova državna posjeta Londonu.
 Na tako važan zadatak te su novine naravno poslale svojeg najboljeg novinara,lorda Rees-Mogga- što se lako moglo izroditi u diplomatski faux pas. Naime, prije pet godina kineski je veleposlanik u Londonu The Timesu poslao prosvjedno pismo zbog Rees-Moggovih „promašenih zaključaka“, a njegovo je lordstvo u svojim tekstovima napadalo „kineski besćutan i represivni režim“ sve do travnja 1996. godine. Na svu sreću potpuno je bio na liniji u vrijeme spomenutog intervjua u Velikoj dvorani naroda. „ Gotovo smo vršnjaci, ali sam ja dvije godine stariji od vas“ , zahihoće predsjednik Jiang. „Rekli su mi da ste lord.Koja je razlika između lorda i sira ?“ Nastave čavrljati o svojim obiteljima.“

Izvadak iz F. Wheena, How Mumbo_Jumbo conquerd the world
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar