četvrtak, 13. listopada 2016.

IZNENAĐENJE IZ ŠVETSKE

IZNENAĐENJE IZ ŠVEDSKE

VELIKO PRIZNANJE ROCKU! Nobelovu nagradu za književnost dobio je najveći pjesnik među glazbenicima - Bob Dylan!

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 13.10.2016. u 13:02

Bob Dylan

Švedska Akademija dodijelila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost slavnom rock kantautoru Bobu Dylanu za stvaranje novog poetskog izraza u okviru velike tradicije američkog pjesništva.
Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao "najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima". Riječ djelo ne označava nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.
 
Pritom nije bitno iz kojeg dijela svijeta autor dolazi i na kojem jeziku piše. Prošle godine nagradu je dobila bjeloruska književnica Svetlana Aleksievič "zbog njezinog polifonog pisanja, koje je spomenik patnji hrabrosti u našem vremenu".
 

Bob Dylan još uvijek najveći pjesnik rock generacije

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Je li Dylan iz 80-ih posve za otpis?

A. Dragaš: Cohena je Dylan naučio da poeziju spoji s glazbom

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Kako je Dylan otpjevao Sinatru ‘na svoj način’

Najviše dobitnika nagrade, 27, pisalo je na engleskom jeziku, a slijede francuski, njemački i španjolski. Trojica nobelovaca pisala su na dva jezika - Rabindranath Tagore pisao je na bengalskom i engleskom, Samuel Becket na francuskom i engleskom, a Joseph Brodsky poeziju je pisao na ruskome, a prozu na engleskom jeziku.
Najmlađi dobitnik do danas je Rudyard Kipling, najpoznatiji po "Knjizi o džungli", koji je Nobelovu nagradu dobio 1907. u dobi od 42 godine. Stotinu godina poslije njega, 2007., nagradu je dobila 88-godišnja Doris Lessing, do danas najstarija dobitnica Nagrade.

Nema komentara:

Objavi komentar