petak, 21. listopada 2016.

NEČUVENE SDP-ove FLOSKULE

INTERVJU ZA GLOBUS

ZA MNOM ULIJEVO 'Moramo dokazati da je SDP dijete radničkog pokreta, a ne banaka i kapitala. Ali o dolasku na vlast zasad ne trebamo razmišljati'

    AUTOR: 
    • Jurica Körbler
  •  OBJAVLJENO: 
  • 19.10.2016. u 23:46
Split, 040816
Ranko Ostojic, potpredsjednik SDP-a pozira u hotelu Park.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
- Moramo dokazati da je ova stranka dijete radničkog pokreta, a ne banaka i kapitala. To ne znači da smo protiv poduzetnika, što sam u svom programu jasno i obrazložio. Moramo otvarati i teme minimalne plaće, plaća radnika, ravnopravnog statusa žena, da za isti posao koji rade dobijaju istu plaću kao muškarci. Na tim će temama SDP pokazati svoju politiku - kaže u intervjuu Globusu Ranko Ostojić, kandidat za predsjednika SDP-a, koji je prvi, ubrzo nakon izbornog poraza stranke i odluke Zorana Milanovića da se više neće kandidirati, objavio da ulazi u utrku za čelnu funkciju.
Ostojić u opsežnom razgovoru s novinarom Juricom Körblerom izlaže svoju viziju SDP-a kao stranke kojoj je potreban značajan pomak ulijevo, a dosadašnju njezinu politiku podvrgava ozbiljnoj kritici.
- Mi jesmo stranka ljevice, ali je dojam da sve ono što je napisano na papiru nismo provodili u praksi kao socijaldemokrati. Jest, porezno smo rasteretili dio plaća, branili slabijega u slučaju franak, ali to nije dovoljno. Budemo li imali jasnu politiku, otvorit će se prostor za sve koji su izgubili povjerenje u SDP i odmakli se od njega - smatra Ostojić.
Po njegovu mišljenju, SDP se dosad nije dovoljno angažirao na široj društvenoj i političkoj sceni:
- Mnogi su smatrali da nije bilo potrebe da se mi pojavljujemo i na ulici. A moj je osobni stav da treba stati i uz one koji se bore za nešto, od sabornice do prosvjeda. Biti uz njih, a ne iza njih. Tu dolazimo do sindikata, udruga civilnog društva, lijeve inteligencije, jer mi smo najjača politička stranka na lijevom spektru.
Na pitanje koliko SDP-u treba da se konsolidira i da se umjesto unutarnjim stranačkim odnosima počne baviti problemima građana Ostojić odgovara:
- Brzo ćemo se konsolidirati. No, ako mislite na to kad će SDP doći u situaciju da bude ponovo na vlasti, moj je stav da o tome ne trebamo u ovom trenutku previše razmišljati. Naš je prioritet da budemo korektiv u Saboru.
Kad je riječ o odnosu s Milanovićem, niječe tvrdnje da su se njih dvojica potpuno razišli i da, duboko posvađani, uopće više ne razgovaraju:
- Nemam problema s tim izmišljotinama koje se šire. Nas dvojica razgovaramo.
No, svojem bivšem šefu zamjera što nakon izbornog poraza nije jasno i nedvosmisleno rekao članovima SDP-a što namjerava.
- Izjavom da se više neće kandidirati za predsjednika stranke povukao je odgovoran potez, iako je možda trebao biti jasniji. Možda je trebao reći: 'Ja danas dajem ostavku’' - smatra Ranko Ostojić.
U intervju govori i o HDZ-u pod vodstvom Andreja Plenkovića te o desnom radikalizmu u toj stranci; otkriva o čemu je kao kandidat za šefa SDP-a razgovarao s kardinalom Josipom Bozanićem; zašto mu je važan odnos s HSS-om…
***********************************************************
Kao da vas je sam klasni đavao pultirao na ovu lijepu Planetu, sve kako biste mu postali ravni partneri u dosada počinjenim zločinima nad čovječanstvom. Počev od Prvog svjetskog rata, u kojem ste preuzeli junkersko vodstvo na milijunskim desterminacijama radničke klase, na ovamo.
Kad već niste počinili samoubojstvo od stida, nadati se da će vam radnička klasa jednog dana  pravedno suditi.
www.severinomajkus.com    

Nema komentara:

Objavi komentar