petak, 17. ožujka 2017.

SJAJ I BIJEDA JEDNOG SUSTAVNOG MONSTRUMA

48 SATI ZA AGROKOR 'Više se ne smije čekati, likvidnost se mora osigurati. Ako se Konzumovi kotači prestanu okretati, cijeli Agrokor će stati'

    AUTOR: 
  •  OBJAVLJENO: 
  • 17.03.2017. u 07:54

Zagreb, 170212.
Predsjednik uprave Agrokora Ivica Todoric, snimljen u svom uredu na devetnaestom katu Ciboninog tornja.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

U vrhu hrvatskih vlasti očekuju neku vrstu barem privremenog rješenja u sljedećih 48 sati, prvenstveno zbog toga što se mora osigurati likvidnost za plaćanje Konzumovih dobavljača. Ako se Konzumovi kotači prestanu okretati, cijela kompanija će stati, a svako zakasnjelo rješenje moglo bi se kvalificirati kao nemoguća misija. U predstojećem razdoblju teške osobne odluke morat će donijeti najpoznatiji hrvatski poduzetnik, Ivica Todorić. Većina scenarija predviđa njegov izlazak iz vlasničke strukture koncerna ili, pak, zadržavanje manjeg udjela

Pred Agrokorom je ključnih 48 sati, neslužbeno procjenjuju naši sugovornici iz Vlade, a državni vrh smatra da je u ovom trenutku najvažnije zaštititi hrvatske dobavljače kako bi Agrokor nastavio poslovati i mogao platiti dospjele porezne obveze.
Sudbina koncerna Agrokor i dalje je politička tema broj jedan u Hrvatskoj.
Prema ocjeni menadžera s kojima smo razgovarali, za kompaniju je sada najvažnije da Konzumove prodavaonice nastave s uobičajenim poslovanjem, a to znači da police budu popunjene. Nužni preduvjet za to je plaćanje dobavljača. Plaće radnika su ovih dana, kako doznajemo, isplaćene. U kratkom roku, čini se, to ne bi trebalo biti u pitanju ni u budućnosti. Akutni problem isplate dobavljača dijelom je otklonjen novim kreditnim aranžmanom za poboljšanje likvidnosti, koji su Agrokoru na kraju pristale dati ruske banke Sberbank i VTB. Svaki novi kredit uz sebe nosi i vrlo teške uvjete za vlasnika.
Različite su informacije o tome koliki je iznos posrijedi, ali prema pojedinim izvorima, riječ je o ukupno 250 milijuna eura. O kreditima za poboljšanje likvidnosti pregovara se već tjednima, ali sve je upućivalo na to da će Rusi odobriti nove kredite u trenutku kad se jasnije definiraju pozicije i postigne načelni dogovor o budućnosti koncerna. U moru informacija o sudbini Agrokora, koje su proteklih dana puštene u eter, teško je prosuditi koja ima kakvu težinu, ali jučer se moglo čuti i to da je dogovor Ivice Todorića i ruskih banaka sad uglavnom definiran.
Prema tim informacijama, ruske banke kupile bi Agrokor za kunu, isplatile bi ostale kreditore, među kojima i vlasnike posebno osjetljivih PIK obveznica, te bi postale vlasnici 80 posto koncerna. Ivica Todorić, pak, zadržao bi udjel od 20 posto i bio član Nadzornog odbora. Ta se interpretacija situacije dijelom uklapa u priču Financi, koja kaže da bi Todorić ostao u Upravi “zbog straha da bi menadžeru koji bi preuzeo njegovo mjesto trebalo previše vremena da pohvata sve konce u koncernu”.
Smirivanje
Ako je to točno, preostaje vidjeti što bi bila daljnja strategija Sberbanke i VTB-a, banaka u vlasništvu ruskih državnih institucija, s obzirom na to da su prije iznijeli stav kako njima nije u interesu držati u portfelju hrvatske kompanije.
Među scenarijima koji su još u igri spominje se i prodaja dijelova Agrokora, odnosno udjela u Jamnici i Ledu, za koje se procjenjuje da mogu donijeti oko 470 milijuna eura. Time bi se servisirao dio duga i olakšalo vraćanje PIK kredita. No, spominje se i opcija prema kojoj bi se i taj kredit pretvorio u vlasnički dio.
Premijer Andrej Plenković jučer je na početku sjednice Vlade uputio poruku da se ne dramatizira te pozvao na racionalan i miran dijalog u interesu gospodarstva.
- Trebamo svi zajedno smiriti loptu, vrlo trezveno pristupiti dijalogu koji vodimo s kompanijom i najvažnijim vjerovnicima, od kojih očekujemo da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu razrješavanja postojećih poteškoća u poslovanju na koje su, između ostaloga, u svojim izvješćima proteklih tjedana ukazale i međunarodne rejting agencije - poručio je Plenković i dodao kako je uloga Vlade da vodi računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje.
Izlaz za vlasnika
U političkim se krugovima proširila informacija da se priprema i poseban zakon koji bi pomogao da se kompanija restrukturira, ali to su nam pojedini članovi Vlade neslužbeno demantirali. S druge strane, jedan visokopozicionirani HDZ-ovac poručuje kako se ništa ne smije prepustiti slučaju i kako država uvijek može nešto napraviti, ali da Todorić nikako ne smije ostati na čelu kompanije.
- Treba brinuti o tvrtkama, ne o vlasniku. Tvrtke ne smiju propasti, ali ovo rukovodstvo i vlasnik koji su kompaniju doveli u ovakvu situaciju ne bi trebali voditi te tvrtke - kaže naš sugovornik.
Poručuje kako nije ni za stečaj ili predstečaj, nego trebati mijenjati vlasnike i uprave, a na naše pitanje bi li bilo u redu da Rusi preuzmu Agrokor, samo je kratko odgovorio: “Ne!”
Mostov dio vladajuće većine jučer nije htio komentirati ništa vezano uz Agrokor, a u neslužbenim razgovorima mostovci poručuju da je situacija delikatna i da država sigurno neće biti bankomat Ivici Todoriću, ali da tvrtke zbog važnosti za gospodarstvo trebaju opstati. Zato je Mostov narodni tribun Miro Bulj jučer grmio u Saboru i poručio da Todorić mora odgovarati: - Agrokor je krvotok gospodarstva. Ivica Todorić drži za gušu hrvatsko gospodarstvo. Smatram da bi država morala naći rješenje, a Todorić i oni koji su mu to omogućili moraju odgovarati - zagrmio je Bulj.
Ministar financija Zdravko Marić, pak, rekao je novinarima da se ništa novo nije dogodilo u odnosu na jučer, osim onoga što je rekao premijer Plenković. Ponovio je da ne može govoriti o poreznom dugu koncerna te da zasad nisu uočene nikakve nepravilnosti.
Šef HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice saborskoga Odbora za gospodarstvo na tu temu.
- Ne zagovaramo državni intervencionizam ni narušavanje vlasničkih prava. Ali, država u ovako ozbiljnoj situaciji mora sudjelovati u scenariju planiranja stabilizacije stanja jer ovo može rezultirati velikom štetom za Hrvatsku - poručio je Vrdoljak. Guverner Boris Vujčić u intervjuu za 24 sata otkrio kako je bio u kontaktu s Vladom, da je preferirano rješenje u privatnom sektoru te da ne postoji značajna opasnost za bankarski sektor, ali bi se mogao dogoditi jednokratni šok.
************************************************
Komentar ovog bloga

TODORIČEVSKE RABOTE KLASNE BESTIJALNOSTI

Sjaj i bijeda, lice i naličje jednog društvenog jaza između duboke feudalne ostavštine i visokih pretenzija, čijim se uskorakom šeplje uz bok krupnog kapitala u svom stadijumu potpunog raspada.
  Zadrti među plemenski odnosi surovog podneblja Balkana, čine dodatno tu pojavu jednom od svjetskih prirepaka, koji će postati tek lice i naličje tog velikog društvenog izroda, i čiji se klasni karakter napokon surva u vlastito ljudsko dno;
  osvajačkih destrukcija na svim drušvenim  frontovima : kulture, etike,  ideoloških geopolitika, i vjerskih pasja svih boja i nijansa općeg zaglupljivanja. Čime se  prerađuje ljudkski zdravi um u izrabljivačku štenad međusobnog izjedanja, i pće klaonice biološke vrste, koja je nakon milenijsko evolutivnog kaljenja, kroz vlastito stvaralašvo u svoj potpun preporod  od špilskog animaliteta jačeg nad slabijm bićem, i dospjelo na sam prag teoretskog civilnpg društva opće međusobne suradnje u materijalnoj i duhovnoj  dobrobiti.
 E nećeš, pogani čovječe !
No pasaran  u stečeno kraljevstvo zemaljsko !
I da ugrožavaš sam opstanak jednoj Todorovičevskojoj 
parazitskoj aždaji , jednom popadijskom klanu,jednom nacionalističkom krvniku, koji te zajedničkim snagama podčinjuju i prerađuju u ovo
jadno biće, kakav upravo jesi, i kakav treba da ostaneš:


NAŠE POKORNO ŽIVINČE !   

Nema komentara:

Objavi komentar