ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

OSNIVAČKA INICIJATIVA POLITIČKE STRANKE

nedjelja, 31. srpnja 2016.


OSNIVAČKA INICIJATIVA POLITIČKE STRANKE SRS (3)

PO ČEMU BI SE SRS BITNO RAZLIKOVALA OD OSTALIH POLITIČKIH STRANAKA?
Bila bi to stranka koja ne cilja da preuzme vlast - da bi je zadržala kao ostale strake za jedno određeno vrijeme ili pak silom nametnula  u nedogleg.
Dan nadvečinske glasovnice za SRS predstavljao  bi dan u kojem proizvodne snage   stiču pravo preuzimanja svih sredstava proizvodnje - natrag u svoje vlasništvo.
Ništa manje od tog povijesnog čina, u kojem se ta sredstva vračaju onom društvenom faktoru koji ih je vjekovima stvarao.
Više od toga, bio bi to dan proglašenja Socijalističke Republike Rada, kraja klasnom društvu, njegovom organu Države, i kompletne birokracije, koja je zakonodavnim prisilama, u toku milenijske vladavine, otimala od njenih proizvođaća.
Promovirajuća uloga SRS, tog bi se dana također gasila,zajedno sa svim ostalim političkim strankama.
Njihovo mjesto pripalo bi privrednom organu planske ekonomske proizvodnje. Lišeno svih inderencija vladavine, posve sravnate sa pravima i dužnostima        svih ostali proizvođaća.
Drugim riječima: bio bi to jedan stvaralačko usklađeni ansambl, na čelu svog koordinatora, sa dirigenskim štapićem , ili bez njega, i koji ga sjedinjuje , kao takvog, sa ostalim članovima u svim dužnostima i pravima, i na jednakim podjelama plodova svoga rada
Teorija je to Američkog marksiste Daniela De Leona, poznate još od 1890.  godine na ovamo, pod nazivom Socialist Industrial Union  (SIU),  koju Lenjin, svojevremeno, priznaje kao jedini kvantitativni prilog znanstvenom revolucionarnom sociajlizmu Marksa i Engelsa,te za koju je i sam smatrao da bi buduća socijalistička revolucija u Rusiji bila ustrojena po tim načelima, i bila bi prozvana:
 Zemljom Industrijskih Sovjeta.
No, povijest ne podleže uvijek zakonima matematike
Njeni se dijalektički hirovi najčešće  odviajaju vlastitim tokovima.
Uključujući i one najkrvavije.  

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar