nedjelja, 26. ožujka 2017.

ČELNICI 27 ZEMALJA EU POTPISALI RIMSKU DEKLARACIJU



Čelnici 27 zemalja članica EU potpisali Rimsku deklaracijuIzvor: AFP
Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u subotu u Rimu, potpisivanjem svečane deklaracije u povodu 60. obljetnice potpisivanja rimskih ugovora, da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije.
Čelnici 27 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te čelnici europskih institucija, potpisali su Rimsku deklaraciju. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potpisao je deklaraciju s originalnim perom kojim su potpisani rimski ugovori prije 60 godina.
U deklaraciji su pobrojana dosadašnja postignuća, naglašava se važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrijednosti, te daju obrisi smjera u kojem bi EU trebala ići u sljedećih deset godina. Prije 60 godina, šest zemalja utemeljiteljica - Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg - potpisali su Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici i Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (Euroatom), koji predstavljaju temelj današnje Europske unije.
U proteklih 60 godina ta zajednica je narasla na 28 zemalja članica, a uskoro će ih biti 27 nakon što je Velika Britanija napusti. Svečani sumit održan je na rimskom Kapitolu, u istoj prostoriji, dvorani Kapitolskog muzeja, u kojoj su prije 60 godina potpisani rimski ugovori.
Izvor: N1
****************************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Glasanjem za EU nisam to činio, kao što to nije činio  ni sav europski proletarijat, za jučerašnje europske  osvajačke  horde Krupnog Kapitala  na rimsko svetište legendarne  braće Romulusa i Remusa. 

Nema komentara:

Objavi komentar