ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

ZENICA ZATVARA SVOJE KAPKE

MASOVNI EGZODUS IZ NAJZAGAĐENIJEG GRADA EUROPE U posljednjih 25 godina otišlo je 23.000 Hrvata: 'Uskoro će tamo ostati samo crkve...'

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 13.03.2017. u 12:14
bih-x.info
Iako svakodnevno svjedočimo medijskim člancima o iseljavanju Hrvata, vrlo često mnogi pomisle da to i možda nije toliko istinito. No, zavire li i sami novinari u dublje analize ili iznose samo površne brojke?

Već smo u nekoliko kolumna pisali o iseljavanju zeničkih Hrvata, ukazujući na masovni egzodus jednog naroda iz grada čelika, vatre i dima. No, ostalo je samo na tim člancima, jer ni lokalne političke stranke s hrvatskim predznakom, niti hercegovački mediji koji se predstavljaju zaštitnicima Hrvata, ne žele govoriti o ovome očitom nestanku jednoga naroda sa stoljetnoga ognjišta, piše Dragan Vidović za portal Kockice.ba.

Prema popisu iz 1991. u Zenici je živjelo cca. 27.000 Hrvata, dok je prema ovogodišnjem blagoslovu kuća u pet zeničkih župnika statistika i više nego alarmantna. Naime, kako smo doznali u zeničkom dekanatu živi cca. 4.000 Hrvata, mahom srednjovječne i starije dobi. Nažalost, iako svjedočimo nestanku jednog naroda iz jednog velikog područja, nitko se ne želi zabaviti s tim problemom, nego se svi ponašaju kao da ih se to ne tiče.
Lokalni hrvatski političari su na prošlogodišnjim izborima izgubili mjesto jednog vijećnika u gradskom vijeću Grada Zenice, nakon što je izostala koalicija, pa su im uveliko svezane ruke. Ni lideri Vrhbosanske nadbiskupije očito u ovome ne vide problem, iako će im uskoro crkve ostati bez vjernika. Njihovim svećenicima nikad nije bilo bolje, od skupocjenih automobila lakše se podnosi činjenica da im svakog dana nestaje sve veći i veći broj vjernika i da će uskoro moći lokotom zaključati vrata crkava, i otvoriti ih samo o godišnjim odmorima kada im dijaspora dođe.
Ni vodeća hrvatska politika u ovome ne vidi problem, što nam je potvrdio i sam predsjednik iz reda hrvatskog naroda, jer je i sam na gostovanju u hrvatskim medijima nedavno izrekao kako gdje god nije bilo HVO-a, poput Sarajeva, Zenice i Goražda, danas tamo nema ni Hrvata. Očito ovakva situacija savršeno ide u prilog hercegovačkoj hrvatskoj politici koja teži sve Hrvate okružiti u jedinstven teritorij koji obuhvaća granice nekadašnje Herceg-Bosne. Bez ispaljenog metka uspjeli su u svom naumu, tvrdi autor na portalu Kockice.ba

Nema komentara:

Objavi komentar