nedjelja, 23. rujna 2018.

IVO ŠEGOTA

Vlada sustavno diskriminira istospolne partnere i krši vlastite zakone. Istospolni parovi još uvijek su GRAĐANI DRUGOG REDA


Paradoksalno je da strategija Ministarstva obitelji predviđa mjere za povećanje broja udomitelja, a s druge strane isto to ministarstvo isključuje životne partnere iz spomenutog Zakona. Za razliku od naše zemlje, u većini država EU istospolni parovi smiju udomljavati djecu i upravo oni predstavljaju važan resurs države za zbrinjavanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi

Ana i Roko imaju četiri godine. Kao i svi veseli mališani te dobi, i oni to znaju ponosno pokazati prstićima. Ana jako voli jagode, slikovnice i kupanje na moru, a Roko obožava kruške, crtanje i snijeg. Oboje su u vrtiću naučili da puno djece ima mamu i tatu, te da su njihove obitelji s dvije mame i dva tate nekima neobične, a nazivaju se Dugina obitelj.
Prva je to slikovnica o djeci istospolnih parova nastala u Hrvatskoj. Premda u inozemstvu postoji dosta literature i za odrasle i za djecu na temu obitelji sa istospolnim parovima, autor slikovnice Ivo Šegota iz zagrebačke udruge Dugine obitelji želio je izraditi domaći originalni proizvod. Slikovnica "Moja dugina obitelj" objavljena je u siječnju ove godine, a svrha joj je jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Iako je prvenstveno namijenjena djeci predškolske dobi upravo istospolnih parova, te je tiskana u 500 primjeraka, slikovnica je planula u vrlo kratko vrijeme, nažalost, i u doslovnom i u prenesenom značenju.
Vjerojatno je svima još vrlo svježe sjećanje na užasne prizore s dječjeg karnevala u Kaštelima u veljači kada su pred brojnom publikom, i djecom, spaljena dva velika panoa u duginim bojama s natpisima "Slikovnica mama + mama" i "Slikovnica tata + tata". S druge strane, srećom, u našem društvu postoji i veliki broj heteroseksualnih parova koji su naručili slikovnicu kako bi djecu već od malih nogu učili toleranciji i različitosti u našem društvu s kojima moramo živjeti u harmoniji.
Već sama najava izdavanja ove slikovnice u siječnju podigla je puno prašine, posebice medu konzervativnim strujama u Hrvatskoj. Konzervativne udruge prozvale su ministricu Blaženku Divjak da promovira problematične sadržaje, maketa koja simbolizira slikovnice spaljena je u Kaštelima, predstavljanje slikovnice u Sisku podiglo je lokalne crkvene krugove na noge. Uglavnom, zabilježeno je dosta negativnih reakcija javnosti. Ili su možda mediji samo dali više prostora toj netrpeljivoj strani našeg društva. Jer, eto, u mnogim su gradovima Hrvatske Dugine obitelji i njihova slikovnica ipak dobrodošle.
Tako je bilo i u Poreču gdje je slikovnica predstavljena u sklopu ovogodišnjeg festival LGBT kulture "Homo, fešta", kojim organizator, Centar za građanske inicijative Poreč, želi istaknuti važnost edukacije, vidljivosti i aktivizma u prihvaćanju LGBT osoba kao ravnopravnih članova i članica društva.
- Nismo očekivali ovakvu halabuku oko slikovnice, možda smo bili naivni. Slikovnica je primarno bila namijenjena našim članovima udruge i našoj djeci kako bi se mogli identificirati sa svojom obiteljskom situacijom. Iz istog razloga slikovnica je tiskana u simboličkih 500 primjeraka koji su odmah planuli. Interes medija i javnosti bio je ogroman, što nam je, nakon inicijalnog šoka, postalo drago, jer smo dobili prostor da otvorimo javnu raspravu o duginim obiteljima, njihovim iskustvima i izazovima u Hrvatskoj. Prvo izdanje slikovnice financirali smo zahvaljujući sufinanciranju Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a kasnije smo crowdfunding kampanjom uspjeli dosta brzo skupiti donacije, najvećim dijelom građana, čime smo financirali drugo izdanje slikovnice, s tvrdim koricama, i bojanku s temama iz slikovnice. Drago nam je vidjeti da nam se javlja toliko obitelji koje žele sa svojom djecom razgovarati o LGBT temama i kojima naša slikovnica pomaže u tome, priča nam Ivo Šegota. (Patricija SOFTIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar