subota, 29. rujna 2018.

RATNA HUČKARANJA U ZEMLJI KRALJEVIĆA MARKA

KOSOVSKI SPECIJALCI ZAUZELI HIDROCENTRALU NA SJEVERU KOJU SU KONTROLIRALI SRBI Vlasti u Beogradu: 'Digli smo vojsku u stanje pune borbene spremnosti'

    AUTOR: 
    • Hina,
    •  
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 29.09.2018. u 13:50
Members of the KFOR peacekeeping force control the traffic as Kosovo war veterans block the road ahead of Serbian President Aleksandar Vucic's planned visit near the village of Banje, Kosovo, September 9, 2018. REUTERS/Laura Hasani
Laura Hasani / REUTERS

na fotografiji: pripadnici međunarodnih snaga KFOR (arhiva)

Kosovski specijalni policajci, pripadnici jedinice ROSU, zauzeli su u subotu umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode, piše Blic, a o upadu specijalaca u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane, javljaju i drugi srpski, ali i kosovski mediji.
Akciju je, prema informacijama Blica, izvelo 60 naoružanih specijalaca koji su opkolili jezero i, kako tvrde, vezali Srbe zaposlene u hidrocentrali.
- Oni nose duge cijevi, a jedan dio ima fantomke, prenosi Tanjug.
Jezero Gazivode i pripadajuća hidrocentrala strateški su pogon na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom, kojim upravlja Elektroprivreda Srbije, a oko vlasništva i načina upravljanja već dulje vrijeme spore se Beograd i Priština. Iz spomenute hidrocentrale električnom energijom se opskrbljuje veći dio sjevernog Kosova, u kojemu većinu stanovništva čine etnički Srbi i u kojemu kosovske institucije slabo funkcioniraju.
Srpska strana tvrdi da Albanci zahtijevaju da im se Gazivode preda u zamjenu za ostvarenje obećanja iz sporazuma o formiranju Zajedničkog vijeća srpskih općina, svojevrsne samoupravne institucije u većinski srpskom dijelu sjevernog Kosova.
Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanovićnaredio je ravnatelju policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, priopćio je srbijanski MUP.
- Povodom napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo kazneno djelo, naložio sam ravnatelju policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, ističe se u priopćenju u kojem se dodaje da MUP nastavlja pratiti razvoj situacije.
Istovremeno, Blic doznaje i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić načelniku glavnog stožera Milanu Mojsiloviću naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene spremnosti 'zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru KiM'.
Čelnik vladinog ureda za Kosovo Marko Đurić na izvanrednoj je tiskovnoj konferenciji izjavio da je Vučić o situaciji na sjeveru Kosova izvijestio visoke dužnosnike međunarodne zajednice i zatražio njihovo reagiranje sukladno sporazumima o uvjetima angažiranja kosovskih postrojbi na sjeveru Kosova.
Nakon akcije kosovskih specijalaca, pored jezera je snimljen kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji je izjavio da je došao 'prošetati se u priirodi'. S obzirom da su se nedugo nakon objave te snimke pojavile informacije o povlačenju kosovskih specijalaca, srpski su mediji ocijenili kako je sve izvedeno da bi se Thaci 'mogao prošetati', a u cilju provokacije srpske strane s jedne strane i reafirmiranju uzdrmane Thacijeve političke pozicije na Kosovu s druge strane

Nema komentara:

Objavi komentar