nedjelja, 16. rujna 2018.

PlENKOVIĆ STIGAO U PULU NAOKOLO, PA UŠAO NA MALA VRATA



PREMIJER ISPUNIO NEKRETNINSKE ŽELJE

JESU LI MUZIL, HIDROBAZA I SACCORGIANA KOMPENZACIJA ZA ULJANIK? Plenkovićeva Vlada usmjerava razvoj Pule isključivo prema turizmu


Boris Miletić i Andrej Plenković (M. MIJOŠEK)

Zašto je aktualni premijer to učinio baš sada? Pa, rješenja za Uljanik aktualna Vlada još uvijek nema na vidiku. Premijer spominje tri moguća scenarija, među kojima je u prvom stečaj, a u drugom prenamjena dijela prostora. Puljani ne mogu smisliti ni jedno ni drugo. Ovako je Puli ponudio amortizaciju, za moguća izgubljena radna mjesta
Premijer Andrej Plenković vrhunski je politički odigrao svoju ulogu prilikom posjeta Puli i održavanju sjednice Vlade u Gradskoj palači. Donio je plaće uljanikovcima otupivši radničku oštricu iako još uvijek nema rješenja za pulsku brodogradnju. S druge strane u potpunosti je uspavao lokalnu vlast pokrenuvši s mrtve točke sudbinu Muzila, Hidrobaze i Saccorgiane, ali i velikog dijela bivšeg vojnog aerodroma, zatvorivši im usta da država dozvoljava propadanje pulskih resursa.
Naime, Vlada je na sjednici u četvrtak u Puli donijela odluke za buduće turističke projekte na lokacijama Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, gdje bi investitori - koje će država tek odabrati na natječajima - trebali uložiti oko tri milijarde kuna. Usto, Plenković je praktički ispunio gotovo sve nekretninske želje Grada Pule i Istarske županije, darujući im sve što su zatražili, izuzev, za sada, bivšeg vojnog poligona na Marsovom polju.
Umjesto varioca sobarice
Grad Pula u projektima na Muzilu i Hidrobazi već duži niz godina vidi rješenje za revitalizaciju tih područja i pretvaranje u turističke lokacije aktiviranjem više od milijun hektara državnog zemljišta na pulskom tlu. Na Muzilu se ulaganje procjenjuje na 1,5 milijardu kuna, Hidrobazi 200 milijuna kuna, a na Saccorgiani, za koju Arenaturist nije krio interes, 250 milijuna kuna. Prostorne planove Grad Pula odavno je usvojio. Na tim područjima predviđeno je sedam hotela i tri apartmanska naselja te autokamp, ali i "sporni" golf teren s 18 rupa na Muzilu.
Kada se ostvare projekti, jer više nije upitno da hoće pa makar i za 5 ili 10 godina, na Muzilu, Hidrobazi i Saccorgiani omogućit će se 5,5 tisuća novih hotelskih ležaja. Pula je trenutno na više od dva milijuna noćenja i nalazi se na od osmog do desetog mjesta TOP hrvatskih destinacija, zahvaljujući ponajviše brojnim privatnim iznajmljivačima. A uz ovako velike nove kapacitete smještaja pretvorila bi se u jednu od najjačih smještajnih destinacija na Jadranu. (Goran ROJNIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar