ponedjeljak, 17. rujna 2018.

KADA ĆE RADICI PREUZETI VLASTITU SUDBINU U SVOJE RUKE ?!

'VLADA NAS JE DOVELA PRED GOTOV ČIN, IZLAZIMO NA ULICU' Sastanak Sindikata s ministrom rada završio fijaskom, nakon 50 minuta napustili razgovore

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 17.09.2018. u 14:54
Zagreb, 250917.
Sjednica Gospodarskosocijalnog vijeca (GSV) odrzala se u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a na dnevnom redu je bilo pet tocaka. Povecanje cijene elektricne energije, nacrt prijedloga zakona o sustavu strateskog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, inicijativa o objedinjavanju inspekcijskih sluzbi, minimalna placa u RH i poteskoce u primjeni Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.
Na fotografiji: Marko Pavic (ministar rada) i Kresimir Sever (sindikat).
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Marko Pavić i Krešimir Sever (prije godinu dana)

Predstavnici sindikata danas su, nakon sastanka s ministrom rada Markom Pavićem na temu najavljene mirovinske reforme, objavili kako ministar Pavić nije popustio oko "dobi od 67 godina za odlazak u starosnu mirovinu".
Dodali su kako su nakon 50 minuta napustili sastanak te najavili prosvjede, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za RTL.
"Vlada je sve pripremila i dovela nas pred gotov čin. Pitali smo ministra ima li prostora za pregovore oko penalizacije i odlaska u mirovinu sa 67 godina. Kako je on rekao da nema, otišli smo sa sastanka. Taj razgovor kreće sada prema ulici i ide se u pripreme. Skraćivanje razdoblja za odlazak u mirovinu značit ce da će se ranije rješavati starijih radnika", dodaje Sever.
Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, kazao je kako se ovdje radi o smanjivanju prava građana.
"Ovo nije mirovinska reforma, već smanjivanje prava hrvatskih građana i dodvoravanje Svjetskoj banci i Europskoj komisiji. Reforma bi trebala ići u smjeru maksimalnog zapošljavanja i boljih uvjeta za radnike", istaknuo je.
Podsjetimo, prema dokumentu završnog prijedloga o mirovinskoj reformi, umirovljeni građani ponovno će moći raditi - četiri sata.
Dodatak od 27 posto ići će samo onima koji štednju iz drugog mirovinskog stupa prebace u prvi, a to će važiti za sve građane rođene od 1962. godine.
Oni koji odluče napraviti taj korak imat će višu mirovinu, dok će oni koji odluče ostati u oba stupa imati manju mirovinu.
Očekuje se kako će prijedlog mirovinske reforme uskoro biti javno objavljen.

Nema komentara:

Objavi komentar