subota, 15. rujna 2018.

SUZAVCEM I VODENIM TOPOVIMA PROTIV ŠTRAJKA

Turska žandarmerija privela gotovo 400 radnika zračne luke zbog stupanja u štrajk

AUTOR:
OBJAVLJENO:
15.9.2018. u 15:46
Masked policemen take cover behind shields during clashes at a May Day demonstration in Istanbul, Turkey, on May 1, 2013. Several people were injured on Wednesday as Turkish riot police used water canon and tear gas to disperse of protesters who defied a Labour Day ban on demonstrations in a central part of Istanbul. The ban was imposed to avoid trouble during renovation work taking place at the symbolic Taksim square, a traditional rallying point., Image: 160734996, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Ilustracija

Turska žandarmerija je rano u subotu pritvorila gotovo 400 radnika u novoj istanbulskoj zračnoj luci, prenose lokalni mediji dan nakon što su tamošnji radnici stupili u štrajk.
Radnici su nastavili prosvjedovati tijekom noći nakon što poslodavci nisu pristali na njihove zahtjeve za boljim radnim uvjetima, pišu novine Cumhuriyet. Žandarmerija je potom upala u radničke kampove u blizini zračne luke i pritvorila radnike, dodaju te novine.
Snage sigurnosti su u petak koristile suzavac i vodeni top kako bi rastjerale stotine radnika koji su izvikivali slogane za bolje radne uvjete. IGA, tvrtka odgovorna za izgradnju i upravljanje gradilištem, objavila je kasno u petak da će poduzeti mjere "što je prije moguće" kako bi se zadovoljili njihovi zahtjevi.
No dogovor između radnika i tvrtke nije postignut, objavio je sindikat lokalnih radnika Insaat-Is, dodavši kako među privedenima ima njihovih predstavnika.
Radnici kao razloge štrajka navode nesretne slučajeve, lošu prehranu i smještaj te probleme s plaćama.
"Ne ponašaju se prema nama kao prema ljudima", rekao je jedan radnik koji je govorio i o smrtnim slučajevima na gradilištu.
Još neimenovan novi, treći aerodrom u najvećem turskom gradu, trebao bi se otvoriti 29. listopada. Projekt je posebno važan turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, a vlada tvrdi da će to biti najveća zračna luka na svijet

Nema komentara:

Objavi komentar