srijeda, 19. rujna 2018.

SLUČAJ ULJANIK I DALJE PRED OMČOM BANAKA


HORVAT: EK dvoji o financijskoj sposobnosti strateškog partnera i upozorava na prevelik udjel države


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako su prvi komentari Europske komisije (EK) na program restrukturiranja Uljanika stigli i da se u njima dvoji o financijskoj sposobnosti strateškog partnera i upozorava na prevelik udio države.
"Mišljenje, odnosno prvi komentari Europske komisije (EK) na program restrukturiranja Uljanika stigli su tijekom jučerašnjeg dana, otpremljeni su i poslani u Pulu. Očekujemo reakciju Uprave, strateškog partnera i konzultanata. Kakva će ona biti, vidjet ćemo u nekoliko sljedećih dana", kazao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.
Rekao je i kako su ti komentari identični onima koje su u proteklih tri ili četiri mjeseca, analizirajući prvi prijedlog, dale stručne službe Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija. 
EK dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera i u programu restrukturiranja vidi preveliki doprinos države, kazao je Horvat. 
Na novinarski upit koliko je u ovom trenutku došlo državnih jamstava na naplatu, a tiču se brodogradilišta, kazao je kako je jedina banka koja je u ovom trenutku protestirala državno jamstvo Splitska banka u iznosu od 48 milijuna eura.
Prema njegovim informacijama, kako je rekao, to je i plaćeno.
Hrvatska poštanska banka (HPB) se u ovom trenutku nije odlučila na takav korak, a što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a "teške" su nekih 70-tak milijuna eura, vidjet ćemo u prvim danima sljedećeg tjedna, rekao je Horvat.
Vlada je, podsjetimo, radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, u siječnju izdala jamstva za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta i to u korist HPB-a u iznosu od 48 milijuna eura, a u istom iznosu je krajem veljače izdano i jamstvo u korist Splitske banke i OTP banke kao agenta.
Na pitanje kolika su u ovom trenutku državna jamstva koja bi mogla teretiti državni proračun, a tiču se brodogradilišta Uljanik, Horvat je rekao kako se pokušava uvjeriti sve one koji su naručili brodove u Uljaniku ili 3. maju i koji su u visokom stupnju gotovosti, da se ti brodovi i završe.
"Uspije li nam to, pritisak na državni proračun bit će upola manji, negdje na razini možda milijarde kuna", rekao je Horvat, napominjući da to ovisi o uspjehu dogovora sa svim naručiteljima koji su brodove krenuli graditi.
Na novinarski upit je li počelo prikupljanje novca za plaće u Uljanik Grupi za deveti mjesec, Horvat je odgovorio "još uvijek ne".
"Uprava je ta koja mora osigurati plaće za radnike. Iz državnog proračuna isplata plaća je u ovom trenutku nemoguća, to ne da Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom razmišljati i možda doći u priliku da ih isplatimo, ako ne nikakve druge onda tri minimalca, znat ćemo tijekom sljedećeg tjedna", kazao je.
Iz Uljanika i 3.maja u srijedu su na upit Zagrebačke burze o mogućnosti izdvajanja 3. maja iz Uljanik Grupe, odgovorili da se program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta kojeg razmatra Europska komisija odnosi isključivo na Uljanik Brodogradilište te nema direktne veze s ostalim društvima Uljanik Grupe.
"Moguće izdvajanje 3. maja u dugoročnoj strategiji organizacije Uljanik Grupe, te interes određenih ulagača najavljeni su već ranije, no u ovom trenutku nisu pokrenute nikakve zakonom propisane procedure za izdvajanje 3. maj Brodogradilišta", ističu.
Tak

Nema komentara:

Objavi komentar