utorak, 19. studenoga 2019.

I KAJIN BIVA PONEKADA U PRAVU !

OPET KONTRA

DAMIR KAJIN: Istri se iz državnog proračuna vraća više nego što ona u njega uplaćuje. Ove godine će povući MILIJARDU VIŠE

 | Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
Milivoj MIJOŠEK

"Priče da Istri iz državnog proračuna pripada svega 0,2 do 0,3 posto su smiješne. Istina je bitno drugačija. Istina je da je nekad Istra bila neto uplatitelj u državni proračun, a danas je obrnuto, što govori da su je gospodarski razorili ljudi koji nisu bili u stanju osmisliti novi razvojni ciklus. To su oni koji su na čelu lokalne vlasti", kaže Damir Kajin, nezavisni vijećnik u Buzetu i nekad istaknuti saborski zastupnik IDS-a.

Argumentirajući svoju tezu, Kajin je rekao da je 2012. godine Istarska županija za 180.000 kuna naručila studiju o tome koliko novca iz Istre ide u državni proračun i koliko se vraća. Studija je pokazala, kaže Kajin, da je iz Istre 2013. država prihodovala 7,6 milijardi kuna od poreza, a da se Istri vratilo 6,9 milijardi ili 92 posto. Dakle, država je za sebe zadržala 700 milijuna kuna.
U međuvremenu se, tvrdi Kajin, situacija zbog kolapsa Uljanika mijenja. Tako je 2017. Istra povukla 750 milijuna kuna više nego je na njenom području država prihodovala, a lani je zbog kraha Uljanika ta razlika čak tri milijarde kuna u korist Istre, tvrdi Kajin.
"Ove godine povući će se milijardu kuna više nego će se u Istri poreznog novca skupiti, kako zbog bolnice, tako zbog gradnje Istarskog ipsilona. Od 2020. do 2023., zbog nastavka gradnje Ipsilona i tunela Učka, svake godine povlačit ćemo oko 750 milijuna kuna više nego će se privrijediti na prostoru Istre. To govori da je Istra ekonomski razorena. Prvi put nam se dogodilo da je druga gospodarska grana (a prva je turizam) postala trgovina nekretninama, a do jučer je bila industrija, istaknuo je Kajin.
Odgovarajući na retoričko pitanje "što je Istru razorilo" Kajin je rekao da su to zakupljeni mediji koji lokalnoj vlasti više nisu opozicija, korupcija, nepotizam, nečinjenje institucija počevši od DORH-a i umiješanost sudstva u slučajeve verbalnog delikta, čime se, kaže Kajin, priječi bilo koja kritika.

Nema komentara:

Objavi komentar