utorak, 26. studenoga 2019.

RAZGOVORI VLADE I SINDIKATA NA MRTVOJ TOČKI

RAZGOVORI VLADE I SINDIKATA

SINDIKALCI STIGLI U BANSKE DVORE Mihalinec očekuje konačnu Vladinu ponudu, Ribić: 'Mislim da nema rješenja dok se premijer ne pojavi'

    AUTOR: 
    • Hina,
    •  
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 26.11.2019. u 15:29
Zagreb, 071216.
Sindikat, Florijana Andraseca 18.
Pregovori o placama u javnim sluzbama tema je zajednicke tiskovne konferencije sindikata javnih sluzbi.
Na fotografiji: Vilim Ribic, Branimir Mihalinec.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Vilim Ribić, Branimir Mihalinec, Andrej Plenković

>>> NOVO 16:33 Predstavnici sindikata stigli su u Banske dvore, a novinarima se na dolasku obratio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske. Na pitanje koji je minimum ispod kojega neće ići, nije imao konkretan odgovor.
- Kako smo jučer završili, tako danas i počinjemo. Nismo ni jučer javno govorili o ponudama, neću ni sada to javno komunicirati. Očekujemo konačnu Vladinu ponudu, kad je dobijemo, razgovarat ćemo, dati članovima da odluče, ustvrdio je Mihalinec i dodao da ne bi htio pregovarati pred medijima.
Na pitanje što uopće rade 12 sati, koliko su dosad kumulativno trajali pregovori, Mihalinec je novinare uputio na Vladu. Ipak, smatra da danas pregovori neće biti maratonski.
- Mislim da danas neće biti dugi pregovori, znači da će Vlada vjerojatno ponuditi konačnu ponudu koju je spremna dati, izjavio je.
Na pitanje da prokomentira priopćenje Riječke nadbiskupije, koja se ogradila od vjeroučitelja Marina Miletića, jednog od govornika na jučerašnjem prosvjednom skupu na Trgu bana Jelačića, Mihalinec je rekao da nema 'nijednog slova' u Miletićevom istupu 'od kojeg bi se itko trebao ograditi'.
- Danas neću biti ni optimističan niti naivan, nego realan, zaključno je prokomentirao predstojeći sastanak s predstavnicima Vlade i dodao da je u srednjim školama danas bio 87-postotni odaziv na štrajk za koji kaže da se 'nastavlja jednakom snagom kao i prije'.
Novinarima se kratko obratio i predsjednik Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, koji je bio znatno odrješitiji od Mihalinca.
- Mislim da nema rješenja dok se premijer ne pojavi. Nema razloga da ga nema, nedopustivo je da ga nema. Radi se o stotinama tisuća ljudi, radi se o javnom mnijenju, o interesima RH, ja ću to danas zastupati, izjavio je.
Na pitanje o ulozi ministrice Divjak, rekao je da je ona u 'specifičnoj poziciji'.
- Ona ne odlučuje, nama treba netko tko odlučuje, istaknuo je.
Na pitanje bi li mu bilo prihvatljivo ako Vlada ponudi povišicu kroz dodatke umjesto kroz rast koeficijenta, Ribić je rekao da će to odlučiti članovi sindikata, ali da to ovisi i o ponudi.
- Nećemo se mi iz mog sindikata izdvajati od kolega, mi smo zajedno. Rekli smo da bi nama u našem sektoru to moglo biti prihvatljivo, ali ako kolegama u prosvjeti ne bude, nećemo ni mi biti za, zaključio je.

Nema komentara:

Objavi komentar