utorak, 3. ožujka 2015.

DANAŠNJI KERRY-LAVROV versus RIBENTROPP-MOLOTOV IZ 1938.



Još su svježa sjećanja na one dane iz 1938. godine kad sam kao sedmogodišnjak slušao radio krčenja koji su dopirali iz susjedne župnikove kuće, koji je aktivno pratio tadašnja politička zbivanja Mussolinijevih osvajačkih podviga u Etiopiji i Eritreji, Ribentropp-Molotov  sporazuma o međusobnom ne napadanju. Dok sam se šuljao po njegovom prostranom vrtnom voćnjaku, moje su preokupacije bile druge naravi, da bih od tih kriještanja išta razumio,ali su pojedinačne riječi ostale u sjećanju sve do današnjih vijesti o susretu  John Kerry- Sergej Lavrov.
U 77 godina –po čemu je taj naš svijet drukčiji, isti, bolji ili gori?
Ili još ranije, kada Prvi svjetski osvajački rat potresa djetinjstvo naših roditelja- kao što je Drugi svjetski, još razorniji , potresao cjelokupno čovječanstvo.
Pa još dublje, ako su velika geografska otkrića srednjeg vijeka stvarala uvjete na feudalnom tresetu bioloških sagorijevanja jedne milenijske sociološke epohe -  da bi iz njega proklijalo  novo kapitalističko društvo. Da nisu možda,upravo Prvim svjetskim ratom nastale nove naslage kontaminiranih slojeva tog istog kapitalističkog društva , kojeg još ranije nagovješćuje devetnaesto stoljeće, čiji je raspadajući zapah još tada na veliko davio globalno društvo.
Ili, po De Leon-ovim riječima koji „ako se iz bilo kojeg razloga ne pojavi jedno novo  revolucionarno društvo- reakcija može postati  alternativa, što ga u naše vrijeme vraća u neku vrstu industrijskog feudalizma“.
Taj „bilo koji razlog“ doslovno je podario 20. stoljeće rađanjem fašizma, Staljinovog i Hitlerovog nacizma, Ribentropp-Molotov, kao i današnju  Kerri-Lavrov-u međusobnu konfrontaciju, kojima  su iscurile sve druge alternative u pronalaženju novo ekspanzivnih geografskih prostranstava, kolonijalnih podčinjavanja zaostalih susjedstva i malih nacionalnih enklava, koje nesretno šepaju iza svog vremena., poput našeg Hrvatsko - plemenskog društva, kojem, kao da  tek predstoji onaj 12. stoljetni, predrenesansni srednji vijek.
Mama mia!
Jel' se to naš svijet stvarno već milenijima okreće naglavce ?!
Il' je pak posve zalutao van svih planetarnih zakonitosti koji upravljaju općim Svemirom

Nema komentara:

Objavi komentar