ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

PLJAČKA RADA

REGISTAR POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA

ZNATE LI KOLIKO IH JE TOČNO? Prvi put objavljena lista dužnosnika u Hrvatskoj

  • Dalija Orešković, šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa
    Damjan Tadić/CROPIX
Objavljeno: prije 1 h i 39 min
Objavom Registra dužnosnika na stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa napokon je poznat točan broj takvih osoba u Hrvatskoj pa sada znamo da ih na državnom i lokalnim proračunima u ovom trenutku imamo ravno 1915.
Riječ je o svim dužnosnicima - i onim državnim, kao i onim lokalnima, u županijama, gradovima i općinama, čija se brojka, usporedimo li to s nekim većim institucijama, popela na razinu tri Ministarstva prometa, četiri Ministarstva gospodarstva ili dva Ministarstva poljoprivrede.
Kad su u pitanju državni dužnosnici, u tu skupinu spadaju svi saborski zastupnici, predsjednik i svi članovi Vlade, ravnatelji agencija, zavoda i direkcija koje imenuje Vlada, zatim dužnosnici u Uredu predsjednika, suci i zamjenici Ustavnog suda i mnogi drugi.
Ipak, konačnu brojku od gotovo dvije tisuće dužnosnika povećavaju dužnosnici na lokalnim razinama jer u tu skupinu spadaju svi općinski načelnici - dakle, njih 428 - ali i svi općinski zamjenici načelnika, kojih ima barem po jedan u svakoj administrativnoj jedinici.
Potom su tu svi hrvatski gradonačelnici (dakle, njih 128), ali i svi zamjenicigradonačelnika, kao i 20 hrvatskih župana sa svojim zamjenicima.
Inače, prava i obveze dužnosnika definirani su posebnim zakonom u kojem stoji da dužnosnik ima pravo na plaću, pravo na naknadu određenih materijalnih troškova, životno osiguranje, a posebno pravo definirano je za dužnosnika predsjednika RH, kojemu po odlasku u mirovinu nakon obnašanja dužnosti pripada mirovina u visini 90 posto plaće hrvatskog predsjednika

     *******************************************************************************************

Marx i Engels koji su analizirali položaj radničke klase u Kapitalizmu tvrdeći da se razvojem tehnologije sve više sužava životni standard rada u obliku spiralne forme do njene točke apsurda, ali nisu išli tako daleko kao što se to događa danas.
Opća je pojava da radnik ne biva uopće plaćen čak za više mjeseci.
Jedan poznati takav slučaj dogodio se radniku koji je hitno trebao jedno tjedni dopust koji ga nije pripadao, pa su mu kolege u formi sarkazma savjetovali: „ Pa uvijek možeš zatražiti neplaćeni dopust.“
Novi se radnik često prima na „probni“ radni odnos od mjesec dana, na što mu uopće ne pripadaju putni troškovi niti marenda.
Kapital ne samo da time pije njegove životne sokove, već ide tako daleko da zadire u njegov uži familijarni krug, pretpostavljajući da se tamo nalaze neke rezervne ušteđevine njihovog istrošenog života, ili pak iz nekakvog nasljedstva.
Glavno je, ne biti na ulici!

Dok se državnim službenicima dozvoljava neograničene buđžetne minuse za nedogledna vremena
www.severinomajkus.com/blog

Nema komentara:

Objavi komentar