nedjelja, 8. ožujka 2015.

POVIJESNI APSURD ili APSURD POVIJESTI

NEZAVISNA DEMOKRATSKA HRVATSKA  MEĐUNARODNO PRIZNATA DRŽAVA 

„Zbog potrebe za širenjem tržišta na kojem će prodavati svoje proizvode, buržoazija se razletjela po cijeloj zemaljskoj kugli. Svugdje se ona mora ugnijezditi, svugdje mora uspostavljati veze.
 Buržoazija je eksploatacijom svjetskog tržišta dala kozmopolitski karakter proizvodnji i potrošnji svih zemalja. Na veliku žalost reakcionara, ona je izvukla nacionalno tlo ispod nogu  industrije. …nekadašnje potrebe , zadovoljavane domaćim proizvodima, zamjenjuju nove koje za svoje zadovoljenje traže proizvode najudaljenijih zemalja i podneblja. Umjesto stare lokalne i nacionalne samodovoljnosti i zatvorenosti, sada imamo svestrane međuodnose, opću međuovisnost nacija . A kako je u materijalnoj, tako je i u duhovnoj proizvodnji.
Duhovni proizvodi pojedinih nacija postaju općim dobrom. ….
  Brzim poboljšanjem svih oruđa za proizvodnju i silno olakšanom komunikacijom, buržoazija u civilizaciju uvlači najbarbarskije nacije. Jeftine cijene njezine robe jesu teško topništvo kojim ona ruši sve kineske zidove, kojom ona i najuporniju mržnju barbara protiv stranaca prisiliava na kapitulaciju. Ona prisiljava sve nacije da prihvate njen način proizvodnje, ako ne žele skrahirati; ona ih prisiljava da uvedu takozvanu civilizaciju, tj. da postaju buržuji.
Ukratko, ona stvara svijet na vlastitu sliku i priliku.“   Marx- Engels, Komunistički Manifest.


(Izvadak iz : Kako su prodavači magle zavladali svijetom, Francis Wheen           

Nema komentara:

Objavi komentar