nedjelja, 15. ožujka 2015.

VIJESTI IZ PAKLA

ISTEKAO ROK ZA ISELJENJE

DEVETEROČLANA OBITELJ MORA NA ULICU! 'Tjeraju nas iz naše kuće, iako smo pretplatili dug banci!'

  • Ranko Šuvar / CROPIX
Objavljeno: prije 36 min
 
 
 
Deveteročlanoj obitelji Cvjetković u utorak istječe trodnevni rok za iseljenje iz njihove kuće u Mogilskoj 5, koji im je propisao zagrebački Općinski sud! Dvoje članova obitelji je maloljetno, a najmlađi ima samo dvije godine. Iz njihova jedinog doma tako bi ih mogli deložirati već ujutro, vjerojatno uz asistenciju većeg broja policajaca.
Prošla deložacija (19. veljače 2015.) propala je jer su je zaustavili aktivisti Živog zida. Obitelj i ovaj put poručuje da iz kuće neće izići svojevoljno jer smatraju da pravosuđe griješi.
Bitka ove obitelji počela je još 1999. godine, kada je Tomislav Cvjetković, zbog sukoba s poslovnim partnerom, zapao u financijske probleme, a potom je njegova tvrtka otišla u stečaj. Banci nije mogao otplaćivati kredit pa je njegova kuća s pripadajućim zemljištem prodana za oko pola milijuna kuna kupcukoji sada zahtijeva svoje vlasništvo. No, obitelj tvrdi da je više toga sporno. Uz ostalo, kreditna hipoteka bila je vezana isključivo uz dio zemljišta, a dražbom je prodana čitava parcela. Kuća na Bukovcu, koja je završila na dražbi, prodana je iako polovica pripada Tomislavovoj supruzi, koja ni na koji način nije dužna banci niti je s njom potpisala ikakav ugovor.
Druga, upozorava odvjetnik Vladimir Gredelj, je to što suci ignoriraju Konvenciju o ljudskim pravima i nepovredivost doma, jer Cvjetkovići uistinu nemaju kamo ako ih izbace iz jedine nekretnine, njihova doma. Da stvar bude složenija, Cvjetkovići imaju nalaz vještaka prema kojem su dug banci čak i preplatili. No, kako presuda u tom slučaju nije pravomoćna, ovršni postupak se nastavlja jer “sutkinji je bitno završiti spis, bez obzira na činjenice”.

Nema komentara:

Objavi komentar