utorak, 3. studenoga 2015.

POLOMLJENA ZEMLJA

PIŠE JELENA LOVRIĆ Zoran Milanović protiv reformi: Premijer ili majstor za polomljenu državu

  JELENA LOVRIĆ  POLITIČKE ANALIZE  
Izvor: Srdjan Vrančić / CROPIX
Ako nije potpuno polomljeno, ne diraj, to je moja logika – tako je premijer Zoran Milanović objasnio svoj negativan odnos prema idejama o teritorijalnom preustroju Hrvatske, ali je ujedno, vjerojatno nenamjerno, precizno otkrio zašto se on i njegova Vlada mogu smatrati neuspješnima. Ništa neće dirnuti, ništa promijeniti ni reformirati sve dok nije potpuno polomljeno i uništeno. Milanović se, baš kao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, snažno protivi meritornim analizama poduprtom projektu ukidanja županija i reorganiziranja države u pet regija. Odbija i racionalizaciju sada silno atomizirane mreže općina i gradova.

Suprotno većinskom stavu građana i stručne javnosti, aktualni premijer, isto kao i HDZ-ov pretendent na to mjesto, boje se navodno centrifugalnih sila. Obojica ponavljaju stavove Franje Tuđmana, koji je polovicom devedesetih oktroirao sadašnji sustav županija i silno povećao broj gradova i općina, strahujući da bi formiranje regija vodilo dezintegraciji zemlje. Čak je u to ime inzistirao da se Dalmaciju zove južnom Hrvatskom. Kao da će Dalmacija biti više Hrvatskom ako joj se niječe povijesno ime i specifičnosti.

Na tom tragu i Milanović danas plaši javnost, implicirajući da bi stvaranje regija, ucrtanih između ostalog i u hrvatske grbove, otvorilo vrata povratku u stanje prije nastanka jedinstvene Hrvatske. – Petsto godina skupljali smo se u jedinstvenu državu, kaže. Tuđman je postavio teritorijalni ustroj želeći imati čvrstu kontrolu nad cijelom nacijom. Oni koji danas vode Hrvatsku vjerojatno ne dijele njegove ideje, uvelike naslijeđene iz 19. stoljeća. Ali se svejedno boje promjena. Mnogo je komotnije voziti već postavljenim tračnicama. Reforme su tlaka. Tako i premijer Milanović, protiveći se regionalizaciji, u trenutku istine priznaje da je to komplicirano.

– Na puno bismo pitanja morali odgovoriti, kaže. Bogu hvala, u takve se projekte ne ide kao grlom u jagode. U ozbiljnim zemljama godinama su pripremali i provodili racionalizaciju državnog ustroja i lokalne samouprave. Ali su ih proveli znajući da su one dobre za državu. Jednako je i s drugim, Hrvatskoj nužnim reformama. Ni jedna nije laka. Svaka je zahtjevna. Na svakoj se treba oznojiti. Ali šef Vlade, kao što je sam rekao, ništa neće taknuti, promijeniti ni reformirati sve dok nije dibidus polomljeno. Država koja još kako tako klapa, u to on neće dirati. Zato je Hrvatska zemlja bez reformi. Premda bi pametna vlast morala znati da je teško, ponekad i nemoguće  popravljati ono što je dovedeno do potpunog sloma.

Premijerove izjave otkrivaju zašto su ekonomske refome u njegovom mandatu izostale. Neće ih biti sve dok država financijski potpuno ne kolabira. To bi bila Milanovićeva logika.

Nema komentara:

Objavi komentar