četvrtak, 26. studenoga 2015.

ZEMALJCI SAŠIVENIIH USTIJU

 ONI SU SIMBOLI NOVE HUMANITARNE TRAGEDIJE Ne žele ih pustiti preko granice: 'Mi nismo teroristi, dozvolite nam da prođemo'

  • AFP
Objavljeno: prije 1 min
Stotine Marokanaca, Alžiraca, Iranaca i Pakistanaca pokušali su probiti grčko-makedonsku granicu u četvrtak, trgajući bodljikavu žičanu ogradu na prijelazu i zahtijevajući da nastave svoje putovanje kroz Europu.
Nekoliko ih je pretrčalo u Makedoniju, no ubrzo ih je policija privela.
Oni su jedni od 1500 migranata koji su zapeli u blizini grčkog grada Idomeni na granici zbog europske politike filtriranja migranata, odnosno odluke da samo izbjeglice iz ratom zahvaćene Sirije, Afganistana i Iraka mogu prijeći granicu i preko Balkana se zaputiti prema sjeveru Europe.
Foto: AFP
Neki prosvjednici bacali su kamenje na policiju, a drugi su pali na koljena uzvikujući 'Želimo ići u Njemačku'. Ostali su u znak prosvjeda zašili svoja usta, a neki su na čela napisali 'Iran' i razvili transparente na koje su napisali 'Mi nismo teroristi' i 'Otvorite granice'. AFP-ov fotograf snimio je dramatične trenutke šivanja ustiju, uplakanih muškaraca i djece među njima.
Foto: AFP
Trenutno naoružani policajci čuvaju oko 30 do 40 metara uništene ograde na grčko-makedonskoj granici.
Foto: AFP
Neki migranti kojima je ulazak u Makedoniju onemogućen počeli su se vraćati prema Solunu i Ateni, gdje vlasti pripremaju nekadašnji sportski kompleks za njihov prihvat. Uz pomoć dobrovoljaca, vlasti "nastoje malo pomalo uvjeriti migrante da vjerojatno neće moći proći" dalje prema Europi, rekao je u utorak grčki ministar za migracijsku politiku Janis Muzalas.
Istodobno je u posljedna 24 sata granicu na istom prijelazu, preko kojega su posljednjih mjeseci stotine tisuća migranata ušle u Europu, uzrokovavši krizu bez presedana, bez problema prošlo oko 2500 migranata koji, prema procjenama, imaju pravo na azil.

Nema komentara:

Objavi komentar