četvrtak, 5. studenoga 2015.

" KAMO IH JE VRAG ODNIO ? " VIA CRUCIS

NOVI DETALJI AFERE U VATIKANU Karmelićani plaćali žigola za četiri svoja lidera, pa ih je peti tužio. Nestala dva milijuna eura...

Objavljeno: prije 5 h i 58 min
O barem jednoj dosad nepoznatoj organiziranoj prevari u Vatikanu piše Gianluigi Nuzzi u knjizi “Via Crucis” (Križni put), koja je predstavljena u Rimu jučer, dan ranije nego je prvotno najavljeno.

Pismo prefektu

Objavljeno je pismo predsjednika Guvernerata Države Vatikanskog Grada kardinala Giuseppea Bertella i glavnog tajnika mons. Giuseppea Sciacce, datirano 31. srpnja 2013. predsjedniku Prefekture za ekonomske poslove Giuseppeu Versaldiju (sada kardinalu). Tu kažu da je Guvernerat izdao samo te godine 23.499 narudžbenica, a da ni za jednu ne postoji dokumentacija. Dva mjeseca kasnije provedena je inventura. Rezultat: nije nađeno ništa od naručenoga (i plaćenoga). Ustanovljen je, s naslova te robe, manjak od 700.000 u samoposluživanju, 500.000 u skladištu odjevnih predmeta, 300.000 u ljekarni, 100.000 u trafici. Nije bilo 10.000 primjeraka ilustriranih turističkih vodiča. Po narudžbama se doimalo da su biskupi i kardinali ludi za najsuvremenijim elektroničkim spravama i gadgetima, ali ni njih nigdje nije bilo. Zaključak: ili je sva ta roba pokradena ili, još gore, nije nikada ni ušla u Vatikan, nego samo na papiru, da bi se opravdao utrošak novca za nešto sasvim drugo.
Oci karmelićani u Rimu plaćali su iz svog proračuna žigola, muškog prostitutka za četvoricu svojih prvaka, pa ih je peti tužio. Ali u Vatikanu je samo u toj aferi “maznuto” oko dva milijuna eura, previše i za cijeli jedan bordel. Kamo ih je Vrag odnio?

Žandarmerija radi

Nisu otišli za penthaus kardinala Bertonea, jer je on novac za to, mirne savjesti, uzeo iz zaklade za bolesnu djecu, kako svjedoče dokumenti. Ako nisu krivotvoreni - to je tako nisko i podlo da ni najgori neprijatelj Katoličke crkve ne bi izmislio da joj naškodi.
Ali nije objavljeno da je pod istragom Bertone, nego oni koji su o takvim gadostima izvijestili.
Vatikanska žandarmerija nastavlja istragu o “curenju” povjerljivih dokumenata iz Vatikana u aferi “Vatileaks 2” (pošto je o. Federico Lombardi svojedobno nazivom “Vatileaks” nazvao “curenje” dokumenata sa stola tadašnjeg pape Benedikta XVI). Španjolski novinar Jesús Bastante objavio je jučer popodne da žandarmerija ispituje Corrada Lanina, informatičkog stručnjaka koji je svojedobno projektirao mrežu trećeg stupnja sigurnosti u Državi Vatikanskoga Grada (poznatu u žargonu pod nazivom “arkanđeo Gabrijel”). Prije toga nekoliko puta je ispitana njegova supruga Francesca Immacolata Chaouqui, članica bivšeg Povjerenstva za proučavanje ekonomskih i upravnih djelatnosti (COSECA).

Surađuje u istrazi

Chaouqui je na slobodi, navodno zato što surađuje u istrazi (u žargonu: “pjeva”), a po drugima zato što je trudna - točno je da je mora izručiti Italija, čija je državljanka.
    *************************************************************************************
U klasnom društvu svaka riba od glave smrdi.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar