srijeda, 13. siječnja 2016.

BEZNADNI SVIJET

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH?

JE LI SVIJET DOISTA PRED NOVOM EKONOMSKOM PROVALIJOM? Ekonomisti utjecajne banke: 'Pazite, dvorana je prenapučena, a vrata za izlaz su mala...'

  • BOBBY YIP / REUTERS
Objavljeno: prije 31 min
Investitori bi se mogli suočiti s "kataklizmičnom godinom" u kojoj bi tržište dionicama moglo pasti za 20 %, a cijena nafte se spustiti na samo 16 dolara po barelu, upozoravaju ekonomisti iz Royal Bank of Scotland (RBS), a prenosi Guardia
U poruci svojim klijentima banka je rekla: "Prodajte sve osim najkvalitetnijih obveznica. Ovdje je riječ o povratu kapitala, a ne o zaradi na njemu. U prenapučenoj dvorani vrata za izlaz su malena."
Sve više se govori da današnja situacija na tržištima podsjeća na 2008. godinu, kada je iznenadni bankrot investicijske banke Lehman Brothers bio okidač globalne financijske krize. Ovaj put okidač ne bi, prema nekim teorijama, bile banke, već usporavanje kineske ekonomije. U duhu te teze su i kretanja na burzama početkom tekuće godine. Londonski FTSE 100 indeks pao je za 5 posto, što je najgori početak godine još od 2000. Osim toga, u SAD-u je i Dow Jones Industrials zabilježio najgori početak godine u povijesti.
Nadalje, cijena nafte i dalje pada, uglavnom zbog straha od prevelike ponude i premale potražnje na tržištu. Tu je pogotovo važna činjenica da će Iran, trenutno sedmi najjači proizvođač nafte na svijetu, ponovno početi sa značajnijim izvozom nakon što na snagu stupi nuklearni sporazum kojim je dogovoreno ukidanje međunarodnih sankcija. Zbog trzavica u odnosima Irana i Saudijske Arabije, ključnog igrača OPEC-a i drugog najvećeg proizvođača nafte na svijetu, malo je vjerojatno da će i zemlje OPEC-a smanjiti proizvodnju nafte. Trenutna cijena po barelu je 31 dolar, što je najniža razina od 2004. godine, a s mnogo nafte na tržištu i sve manjom potražnjom, cijena može samo padati.
Ključni problem u cijeloj priči ipak je usporavanje kineske ekonomije i pad vrijednosti njihove valute, juana. Andrew Roberts iz RBS-a je o tome rekao: "Kina je započela veliku korekciju na burzi koja će pokrenuti lavinu. Situacija je postala vrlo opasna."
Tržišta su neko vrijeme živjela na niskim kamatnim stopama, stimulacijskim mjerama centralnih banaka i nadi u ekonomski oporavak. No, nakon što je američki Fed nakon dugo vremena nedavno podigao ključnu kamatnu stopu, a isto se očekuje i od centralne banke Velike Britanije, jedna od najvažnijih "zaštitnih mreža" je nestala. Roberts predviđa da će europsko i američko tržište dionicama pasti između 10 i 20 posto, a slična predviđanja dolaze iz američke banke JP Morgan.
  *******************************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Kao da pred čovjekom još jedino ostaje onaj neprokrčeni put kojeg su tabanile epohalne ličnosti: Isus, Marx, De Leon i Varoufakis.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar