subota, 23. siječnja 2016.

ODABRANO IZ GLOBALNOG MINOTAURA

„Ljevica ,zajedno s Marxom, svojim izvornim prorokom, uvijek je upozoravala  da se kapitalizam kao sustav trudi pretvoriti nas u automate, a naše tržišno društvo u distopiju poput Matrixa., ali što se više približava postizanju tog cilja , sve je bliži trenutku svoje propasti, slično kao mitske Ikar. Tada, poslije pada  ( i za razliku od Ikara), podiže se na noge, srese prašinu i opet nastavi istim pute.
    Po mojem posljednjem objašnjenju s moje liste, čini se kao da su naša kapitalistička društva predodređena stvarati periodične krize, koje se pogoršavaju što više udaljavaju ljudski rad izprocesa proizvodnje, a kritično razmišljanje iz javne rasprave. Onima koji su optuživali ljudsku pohlepu gramžljivost i sebičnost Marx je odgovorio da slijede dobar instinkt, ali da gledaju na krivu stranu; da je tajna kapitalizma u njegovoj sklonosti kontradikciji – u njegovoj sposobnosti da istovremeno proizvodi ogromno bogatsvo i neizdrživo siromaštvo, plemenite nove slobode i najgore oblike ropstva, blistave mehaničke robove i izopačenu radnu snagu.
    Po tom tumačenju, ljudska volja može biti mračna i misteriozna ; ali u eri kapitala postala je više izvedeni nego izvorni pokretač. Jer kapital  je preuzeo ulogu primarne snage koja oblikuje naš svijet, uključujući i našu volju. Kapital slije vlastite pobude i ne tiče ga se ljudska volja, ni volja poduzetnika ni volja radnika. I ako nije ni živ ni razuman , kapital – skraćeni izraz za strojeve, novac, sekuritizirane izvidnice i sve oblike kristaliziranog bogatstva – razvija se brzo kao da radi za samog sebe, korističi ljudski faktor (bankare, šefove i radnike podjednako) kao pijune u vlastitoj igri. Slično našoj podsvijesti, kapital ubrizgava iluzije u naš um  - prije svega iluziju da, služeći mu, postajemo vrijedni, iznimni, moćni. Ponosni smo na odnose s njim (bilo kao financijeri koji“stvaraju“ milijune u jedan dan, ili kao poslodavci o kojima zavisi mnoštvo obitelji, ili kao radnici koji uživaju pravo pristupa sjaju radne mašinerije ili bijednim uslugama koje su uskraćene ilegalnim migrantima), zatvarajući oči pred tragičnom činjenicom da u stvari kapital posjeduje sve nas, a mi mu služimo.“
   Njemački filozof  Shopenhauer korio je nas, moderna ljudska bića, da se zavaravamo mišljenjem  da naša uvjerenja i naša dijela ovise o našoj savjesti. Nietzsche se slagao s time i sugerirao da sve ono što vjerujemo, u svakoj epohi, ne odražava istinu nego nečiju moć nad nama.. Marx je u tu sliku ubacio ekonomiju, i svima nam zamjerio da ne poznajemo stvarnu istinu, da je sve naše misli opljačkao kapital i njegov nagon za akumulacijom. Naravno, i ako slijedi svoju nesmišljenu logiku, kapital se i nehotice mijenja. Nitko nije izmislio kapitalizam i nitko ga ne može civilizirati sada kad je punom zamahu.“

                                                                                            Str 27-28
                                                                         
                                                                         *********

„Izgledi, dakle , nisu povoljni. Nikad prije nije tako mnogo moćnih ljudi  tako slabo shvaćalo što je potrebno svjetskoj ekonomiji da bi se oporavila..
Nikad prije nisu stvaratelji povijesti bili tako upadljivo nemoćni. Jedina nam je nada da povijest smisli nove mogućnosti u vrijeme kad nitko nije prisutan. Dopustimo stoga da optimizam prosja kroz tminu i postavimo pitanje : ako  Globalni Minotaur treba zamijeniti neki dobro sazdani i opće prihvaćeni  GSRM , tko bi mogao pripomoći njegovu nastanku ?
Tko će se ovaj put pojaviti kao povijesni  čimbenik ?
  Ranije sam tvrdio da bi taj povijesni čimbenik mogao doći iz zemalja s ubrzanim razvojem . Međutim, moram priznati u ovim zadnjim redcima , prije samog kraja knjige: ne vjerujem da će se to dogoditi. Sada kad je Europa ispala iz igre, a zemlje ubrzanog razvoja  zakočene i krizom i nedostatkom tradicije u razbijanju kalupa u svjetskim razmjerima, još jedanput Sjedinjene Države moraju biti, možda zadnji put, taj čimbenik koji nedostaje. Jednostavno rečeno ne vidim kako može drukčije  teći pravi put  k utemeljenju jednog zdravog  GSRM_a.
     Preduvjet za to je, naravno,  da oni koji odlučuju o politici Amerike shvate smisao i nepovratnost smrti „svoga“ Globalnog Minotaura i da im da snage zloslutna perspektiva  trajne strategije  svjetskog gospodarstva. Tada i jedino tada postoji šansa zajedničke budućnosti koja će biti racionalna i stabilna, te iskra nade da će naša najnovija kriza osloboditi svoj kreativni potencijal.
     Premda zemlje u brzom razvoju poput Kine, Brazila ,Indije i Južne Afrike i drugih moraju pridonijeti važnu građu oblikovanju zgrade te svjetlije budućnosti. Amerika ipak mora predvoditi. Ako se to ostvari, mnogo stoljeća kasnije smrt vlastitog Minotaura nadahnut će pjesnike i stvaraoce mitova da proglase njegovu smrt  početkom novog  istinskog humanizma . Ako se to dogodi, tada će posljedice naše krize, za razliku one 1930-ih godina, potrajati mnogo dulje od jednog desetljeća.“
                                    Str.27-28, Globalni Minotaur,    Yanis Varoufakis

    *************************************************************
Poželjeti  autoru Globalnog Minotaura plodan i dugi  boravak u Sjedinjen Američkim Državama .

www.severinomajkus.com



Nema komentara:

Objavi komentar