nedjelja, 17. siječnja 2016.

HRVATIZIRANI ROMANI



O da,  Istrani su ovo, ono i nešto treće.
Prvo bivaju, nakon što ih je kuga pokosila u 16. i 17. stoljeću, nadomješteni od tadašnje republike Venezie sa stanovnicima iz vlastite pokrajine  Friuli-Venezia Giuglia.
No, nakon što se  nisu uspjeli adaptirati na ovdašnji surovi krš, Venezia je  bila prinuđena  potražiti nove useljenike iz dalmatinske Zagore i Crne Gore.
Austro – Ugarska, u toku Prvog svjetskog rata , čiji smo pripadnici postali nakon  pada tisućljetne Venezie, smještali su nas po slovenskim logorima kako ne bi ugrožavali njeno rasklimano carstvo, (Vidi  knjigu o Kolariću -Elia Velana)
Nakon njegovog pada, Versalskim ugovorom velesila,  bili smo poklonjeni kraljevini fašističke Italije.             Nakon njenog pada poslije Drugog svjetskog rata, Churchill nas na Jalti poklanja Drugoj Jugoslaviji - na  inat Italiji pripadnici Trojne Osovine.
Još 1943. Tito okuplja  grupu ovdašnjih bezimenih zgubidanovića, koji će potpisati famoznu Pazinsku Povelju o priključenju Istrie Matici Hrvatskoj; sve da bi poslije rata masovno protjerao veći dio talijanskih stanovnika.
Padom Druge Jugoslavije, u Pazin stiže zadnja krivousna sirovina sa Balkana, kamuflirana u novoj Titovoj uniformi, praćen brojnim autobusima punim domoljubnim ustašoidima, kao budućim dvije stotine zacrtanih milijunaša koji će opljačkati do temelja Istru, Hrvatsku i dio „Herceg Bosne“, uzvikujući  : „Kome se tu ne sviđa- može slobodno iseliti odavde.

Kad se jednom protjera sve ljudsko u čovjeku – na njegovo se mjesto usađuje oportuni društveni korov, kojim ga se usitnjuje u sve moguća i nemoguća vegetativna strašila : podobnih i nepodobnih, naših i tuđih, prijatelja i neprijatelja, hrvata i talijana, pravo i krivo vjernika.
Ako hoćete: Heroja i Kukavica -bezdušnih ljudina – u Istri- kao i drugdje .


www. severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar