četvrtak, 7. siječnja 2016.

MINOTAUR,PREDMET ŽUDNJE


"U vrijeme srljanja u Krah iz 2008. gotovo svi su slavili američku ekonomiju.
Europski čelnici u Bruxellesu, kao i njihove kolegije u Tokiju, bivši talijanski komunisti, istočno europski preporođeni novodesničari, akademski ekonomisti  - svi su bacali zavidljiv pogled preko oceana, prema zemlji slobode, s uvjerenjem da je SAD uzor koji treba hitno i nesumnjivo slijediti.
  Potrošene su cijele šume za papir da se opet navi  neka „nova era“- u kojoj deregulacija tržišta rada i financijskog tržišta na američki način obećava nove perspektive blagostanja, koje će se odviti energijom sličnom onoj u američkim blockbusterima od Pariza do Moske, od Amsterdama do Atene, od Yokohame do Šangaja.
  Irska, pa čak i Velika Britanija, prikazivale su se kao pioniri modernog puta u Damask. Legendarni čup zlata tražio se u podnožju anglokeltske duge, negdje između dućana Walmart i kluba bankara s Wall Streeta, između londonske poslovne četvrti (City) i četvrti tornjeva East Enda gdje su legije istočnoeuropskih gasterbeitera izgradile nove stanove za vojsku vrijednih zaposlenika u profesionalnom usponu u Cityju.
   Svi svjetski akreditirani komentatori i analitičari bili su na istoj „valnoj dužini“, uvjereni da žive u doba nekakve Great Moderation. Žalosno je kako se malo njih činilo voljnima primijetiti da je stvarnost upravo suprotna. Jer je , iza prividne umjerenosti, prirodnu ravnotežu svjetske ekonomije pustošio strašni Globalni Minotaur, čiju je prisutnost malo tko bio spreman priznati.
    Nesposobne da se nose sa svojom žudnjom prema Minotauru, elite su se pravile da on ne postoji. Njihovo pretvaranje je bilo tako snažno da su autohipnozom same sebe uvjerile  da svatko (Europa, Japan, Kina, Indija itd) može postići isti uspjeh kao SAD (od sredine  1970-ih), jednostavno primjenom američkog modela. I kao da je potreban još jedan dokaz ljudske sposobnosti da  želje shvati kao stvarnost, gomile inače pametnih ljudi uljuljukivale su se u neobičnu maštariju : da je svaki kapitalistički centar u svijetu sposoban privući, u isto vrijeme, masivni neto priljev kapitala  (reda veličina 3 – 5 milijardi dolara po radnom danu što je doseg Globalnog Minotaura u njego zlatno doba); i da  je uz to moguće da svaki od glavnih kapitalističkih centara ne samo stvori vlastite „Minotaure“ nego navuče i ostatak svijeta da ih hrani.

  U međuvremenu Globalni je Minotaur praznio sadržaj američke ekonomije dok joj je jačao profitabilnost.  U tu svrhu koristio je usluge niza oduševljenih i odanih sluga.  Wall Street je, naravno, bio najposlušniji.  Ali bilo je tu i drugih: korporacije kao Wamart stvorile su novi poslovni model koji su pridodali rijekama likvidnog novca, a političari i ekonomisti pribavljali su institucionalna  i „znanstvena“ jamstva koja su cijeli pothvat  prikazivala legitimnim, čak i „prosvijećenim“         
Str. 105-106 hrv. tiska.                                                                Yanis Varoufakis

Nema komentara:

Objavi komentar