četvrtak, 7. siječnja 2016.

RASPAD SUSTAVA KLASNE TIRANIJE

NOVA KINESKA FINANCIJSKA KRIZA TRESE CIJELI SVIJET S globalnih tržišta u samo šest dana ‘izbrisano’ je čak 2,5 bilijuna dolara!

  • Reuters
Objavljeno: prije 31 min
Kineska tržišta nastaviljaju se tresti. Najnoviji okidač bila je odluka Narodne banke Kine o povećanju ključne kamatne stope za 0,5 postotnih bodova, najviše od kolovoza prošle godine, nakon čega je uslijedila prava rasprodaja kineskih dionica, pa je već nakon 29 minuta na burzama u Šangaju i Šenzenu obustavljeno trgovanje.
Posljedice nove kineske financijske krize osjećaju se diljem svijeta. Najviše se, čini se, zatresao newyorški Wall Street, no potonuli su i indeksi europskih burzi, a vrijednost europskih dionica pala je na najnižu razinu od rujna prošle godine. Procjene stručnjaka govore da je “zaraza” s kineskog financijskog tržišta u samo šest dana izbrisala čak 2,5 bilijuna američkih dolara imovine na svjetskim tržištima kapitala. Ne treba se stoga čuditi upozorenjima da je svijet na pragu nove krize.

Opasan koktel

- Kina ima velik problem s prilagodbom. Rekao bih da to doseže razmjere krize - poručio je poznati milijarder George Soros, koji stanje s početka 2016. uspoređuje s onim iz 2008. godine.
Na “opasan koktel” koji dolazi iz Kine upozorio je i britanski ministar financijaGeorge Osborne, koji je najavio da će u Londonu sastaviti popis globalnih prijetnji koje u ovoj godini prijete ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva.
Upozorenja o prijetnji koju novi potres na kineskom financijskom tržištu predstavlja za svjetsko gospodarstvo dolaze i od dijela domaćih analitičara. Tako, primjerice, ekonomski stručnjak Damir Novotny upozorava da je stanje u kineskom gospodarstvu ozbiljno te da bi Kina sada mogla usporiti svjetsku ekonomiju. Štete bi posebno mogla imati Njemačka, koja je prilično izložena zbivanjima na kineskom tržištu.
- Zapadni ulagači povlače se iz Kine, a tamošnje vlasti više ne uspijevaju kontrolirati ekonomske procese. Kina se suočava s velikim rastom javnog duga, inflacija u njoj raste, a vrijednost juana pada. S posebnim se problemima suočavaju kineske banke, koje su prijašnjih godina po političkom nalogu financirale infrastrukturne projekte lokalnih jedinica u Kini, a sada ne mogu naplatiti svoja potraživanja - ističe Novotny.
Dodaje kako je prevelika uloga države u kineskom gospodarstvu golem problem. Sve to Kinu vodi prema stagnaciji, što je, s obzirom na veličinu kineskoga gospodarstva, velik problem i za svjetsku ekonomiju u cjelini. Ipak, s druge strane, rast drugih tržišta, poput onih u Africi, Južnoj Americi i, posebno, u Indiji donekle će idućih godina ublažiti te procese, uvjeren je Novotny.
Financijski potres u Kini nije jedini razlog zbog kojeg se tresu i ostala tržišta u svijetu. Jedan od razloga analitičari vide i u niskim cijenama nafte. Naime, zbog straha da će kineska financijska kriza prizemljiti cjelokupno svjetsko gospodarstvo smanjuje se i potražnja za crnim zlatom, što dovodi i do pada cijena tog energenta.

Razlozi i u geopolitici

Razlog turbulencija na kineskom i svjetskim financijskim tržištima valja tražiti, naglašavaju stručnjaci, i u geopolitici. To se ponajprije odnosi na objavu Pjongjanga da je Sjeverna Koreja uspješno testirala nuklearnu bombu, što je ulagače dodatno potaknulo na bijeg iz Kine. Na to upozorava i Ivan Tadin iz Hita vrijednosnica.
- Još je rano za davanje ocjene o tome što se točno događa na tržištu kapitala u Kini. Ipak, jasno je da aktualna zbivanja u njoj imaju veze i s najnovijim događajima u Sjevernoj Koreji - ističe Tadin.
U takvim uvjetima, ulagači bježe prema sigurnijim tržištima i sigurnijim instrumentima. Posebno su na cijeni, čini se, njemačke obveznice. Na deviznom tržištu, pak, jača japanski jen. S druge strane, slabljenje juana za sobom povlači i valute vodećih kineskih trgovinskih partnera, poput južnokorejskog vona, singapurskog dolara i malezijskog ringita.
Kada je, pak, riječ o odjecima zbivanja u Kini na hrvatskom tržištu kapitala, oni su zasad gotovo zanemarivi. Ulagače na Zagrebačkoj burzi više zanima, tvrde analitičari, kada će Hrvatska dobiti novu Vladu i tko će u njoj sjediti nego zbivanja u kineskom svijetu financija.

Nema komentara:

Objavi komentar