utorak, 12. siječnja 2016.

OD LOŠEG U GORE

„Što se dogodi kad se nasilni gazda razboli pa posao preuzmu pomoćnici ? Ovisi o pomoćnicima: Nažalost , oni koji sada vladaju čine to na način koji  zadržava najgore oblike vladavine Globalnog Minotaura (nepravda, brutalnost i nestabilnost) a ne obnašaju funkciju koju je on ranije obnašao – a to je generiranje opće potražnje za viškovima proizvodnje u Europi i Aziji kroz recikliranje svjetskih viškova.
  Sve do 2008., dok je međunarodna trgovinska ravnoteža  nezaustavljivo rasla, Globalni Minotaur je privlačio dovoljno kapitala iz vijelog svijeta da može reciklirati viškove drugih tako da se oni iz godine u godinu reproduciraju. Osim toga, Wall Street je, zahvalljujući tom priljevu, stvarao svoj privatni novac, koji je zatim svijetu donosio kolosalnu likvidnost koja je omogučavala neprekidno povečavanje agregatnih viškova. Možda je tu bila iječ o nesigurnom i neodrživom iznuđivanju, ali dok je to trajalo, barem je u tome bilo neke logike.
    Dandanas Minotaur nije više u stanju igrati svoju ulogu uravnoteženja . Američka ekonomija radi daleko ispod svojih mogučnosti, nezaposlenost povečava potražnju za dobrima, stanovima i uslugama, a Wall Street, i ako je u punom jeku oporavka  zahvaljujući političkom osoblju koje je upregnuto ne uspjeva proizvoditi dovoljno privatnog novca kao nekad te potaknuti novi potrošački investicijski zamah – zamah koji Europa, Japan pa čak i Kina moraju doživjeti  ako se misle vratiti na put održivog rasta.
   Nama ustvari vladaju Minotaurovi pomočnici te nemamo više koristi od stabilizatorskoh utjecaja te zvijeri.  Ako je razdoblje prije 2008. bilo neodrživo, doba poslije 2008. ispunjeno je napetostima koje prijete budučim generacijama kaosom kakav naš um ne može ni pojmiti,“


Epilog: najgore od obaju svjetova, str. 164-65, Globalni Minotaur – Yanis Varoufakis 

Nema komentara:

Objavi komentar