petak, 1. siječnja 2016.

GLOBALNI PLAN I NEWSDEALER AMERIČKOG KAPITALIZMA



„Gubitak Kine, širenje pokreta za oslobođenje u jugoistočnoj Aziji nadahnutih Maovom pobijedom, gibanja u Africi koja su otvarala taj kontinent Sovjetskom savezu –sav taj razvoj događaja potakao je SAD  da razvije agresivniji stav prema oslobodilačkim pokretima  u Trećem svijetu, koji je Washington ubrzo počeo poistovjećivati s opasnošću povećanja cijena sirovina, ne toliko za njih, koliko za njihova dva štićenika do kojih im je doista bilo stalo . za Japan i Njemačku.
Ukratko, SAD je preuzeo na sebe zadatak da periferiju, kao i Treći svijet u cjelini, svede na ulogu oskrbljivaća sirovinama za Japan i zapadnu Europu. Rezultat je bio niz državnih udara , koje su Newdealersi i njegovi sljedbenici u vladi djelomično vodili radi učvršćenja Globalnog plana. Usput su rušene legitimno izabrane vlade u koje nisu imali povjerenja, odobravale su se vojne intervencije, podupirane su ili dovođene na vlast diktature, vođeni su ratovi velikih razmjera u Koreji i Vijetnamu. Dijelom u kontekstu hladnog rata, a dijelom radi održavanja Globalnog plana, geopolitička situacija je postajala sve složenija iz dana u dan. No sa svakim novim obratom ulozi su se povećavali, ali se činilo da se povećava i dobitak.
    Protokom  vremena američke multinacionalne kompanije u sektoru energije i rudarstva bile su među dobitnicima, kao i mnogi drugi sektori američkog gospodarstva. Uza sve to tvorci Globalnog plana gledali su dalje od uskih interesa pojedinih američkih kompanija. Njihove smjele politike ohrabrivanja akumulacije  kapitala u dalekim zemljama, u kojima nisu imali  osobnih ili političkih interesa ( u užem smislu) mogu se objasniti jedino ako se uzmemo u obzir teret povijesnog razdoblja u kojem su djelovali.

I doista, da bi se shvatio etičkih ambicija Newdealersa, moramo opet zastati i potražiti uporišta u njihovim motivacijama i u njihovoj dalekoj povijesti – u Velikoj depresiji koja im je oblikovala način mišljenja. Ne smijemo ni trena smetnuti s uma da je Globalni plan  djelo pojedinaca koji su pripadali traumatiziranoj generaciji  - generaciji koja je iskusila bijedu, duboki osjećaj gubitka, strahovanja proizišla iz prijetnje propasti kapitalizma, a zatim rat neljudskih razmjera.“                                                   Yanis Varoufakis, Globalni Minotaur

Nema komentara:

Objavi komentar