petak, 15. siječnja 2016.

DRUŠTVO NA MARGINI DVOSTRUKIH VRIJEDNOSTI

Po nekad se pitam: zašto svi mi, ili barem većina nas bivamo skloni  da rado  iznosimo na vlastiti dlan naše „vrline“, a s druge strane prikrivamo svoje „slabosti“, malte ne i „nedjela“. Sve kako bismo se uvrstili u struju  prihvatljivih normi suživota sa bližnjima iz neposredne i daljnje okoline. No, nikada da se pitamo što je prihvatljivo danom društvu u kojeg smo upali bez vlastitog izbora .Što najčešće  biva uzrok našeg upada u dani društveni labirint bez izbora.
Jer, što ako postoji jedna druga varijanta, jedan drugi paralelni svijet , u kojem posjedujemo te prihvatljive  „vrline“  „slabosti, “ i „zloćudnosti“, kao jednu suprotnu varijantu ?
Primjer tome:  ako Heroj biva Kukavica, Vjernik – Nevjernik, kultivirani robot – dostojanstveni  Poganin. Ljevičar koji biva Desničar, Desničar koji je u svojoj biti Ljevičar.

De Leon tvrdi da stvari treba uzimati prema njihovim nazivima  i da se tako odnosimo prema njima. Dok je Marx zaključio da se ti naši opsjedajući pojmovi isključivo rađaju u odnosu i stupnju razvijenosti sredstava ekonomske proizvodnje  i načina njihove društvene razmjene, u kojima smo zatečeni.  
Prelazi li današnji čovjek te pojmove ignorirajući ih posve hotimice ili im nije još sasvim dorastao, riješiti će samo njegova dolazeća povijest - ako je bude.
Odnosno, ako stvaralačke mase, kao najodgovorniji čimbenik opstanka cjelokunog društva narastu do mjere da napokon postanu najbitniji društveni faktor dovoljno sposoban i odgovoran da preuzme, prvensteno na ekonomskom polju, vlastitu sudbinu u svije ruke .

 wwww,severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar