četvrtak, 7. siječnja 2016.

ORKAN SUSTAVNE KRIZE DRMA PLANETOM

POTRESI NA BURZAMA ZBOG KINEGeorge Soros: Ovo polako podsjeća na financijsku krizu iz 2008.

soros6 180613
George Soros
FOTOGRAFIJA: DARKO TOMAŠ / EPH
Poznati financijer kaže kako je očito da se Kina muči oko toga da pronađe novi model rasta, a s devalvacijom svoje valute transferira probleme na ostatak svijeta
Piše: Hina/Forbes
Na azijskim su burzama danas cijene dionica oštro pale, dok je trgovanje u Šangaju ponovno prekinuto zbog pada indeksa za sedam posto, jer je ulagače zabrinulo slabljenje kineske valute. Lančana reakcija uslijedila je na drugim tržištima kapitala.
Trgovanje na burzi u Šangaju je automatski zaustavljeno već drugi puta ovoga tjedna, i to samo 30-ak minuta nakon početka trgovanja, kada su cijene dionica potonule više od 7 posto. Ulagače neugodno iznenadila kineska središnja banka koja je u srijedu odredila tečaj juana prema dolaru 0,5 posto ispod razine od prethodnog dana i najniže od ožujka 2011. godine. To je najveća dnevna devalvacija juana od kolovoza prošle godine, kada je središnja banka dopustila pad njegova tečaja za dva posto, što je snažno uzdrmalo svjetska financijska tržišta.
Taj potez središnje banke izazvao je strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi to moglo izazvati novi val devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji kako bi njihovi proizvodi ostali konkurentni u odnosu na kineske.
"Premda je teza o tome da Kina pokušava oslabiti juan kako bi potaknula izvoz sporna, financijska tržišta zabrinjava to što bi daljnje slabljenje juana značilo za ostala gospodarstva", kaže Bernard Aw, strateg u tvrtki IG.
Poznati financijer George Soros ocijenio je pak da ga sadašnje okruženje već podsjeća na financijsku krizu koja je izbila 2008. godine, objavile su novine na Šri Lanci gdje je govorio na ekonomskom forumu. Soros također kaže kako je očito da se Kina muči oko toga da pronađe novi model rasta, a s devalvacijom svoje valute transferira probleme na ostatak svijeta.  
Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što je uzdrmalo i najveće svjetske burze, pa su cijene dionica oštro pale i u Europi i na Wall Streetu. Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, ulagači se plaše pada potražnje za njima, pa su pod pritiskom i cijene sirovina te nafte. Tako je cijena barela na londonskom tržištu potonula na novu najnižu razinu u 11 godina, 33,41 dolar.
Sve to izazvalo je i znatne oscilacije tečajeva na valutnom tržištu, pri čemu je ojačala japanska valuta, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Jutros je tečaj dolara skliznuo na 117,67 jena, najnižu razinu u četiri mjeseca. Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, za 0,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0820 dolara.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7 sati bio u minusu više od dva posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji pale između 0,8 i 2,4 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 1,4 posto, zaronivši na najnižu razinu od kraja rujna.
Na europskim su burzama danas također cijene dionica oštro pale na samom početku trgovanja. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 2 posto, nakon što je jučer pao 1,3 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,9 i 2,8 posto

Nema komentara:

Objavi komentar