četvrtak, 11. kolovoza 2016.

ANTIFAŠISTA - BURŽUJSKI SOCIJALISTA

NEDJELJA, 30. LIPNJA 2013.


Pisma jednoj Gospođi, ovdje predstavljaju tek neki siže' povremenih  komunikacija sa nekoliko cijenjenih  gospođa ili znanica , koje, u većini slućaja predstavljaju jedan zajednički pogled na buržujski socijalizam , koji prevladava već drugo stoljeće jednim  općim mentalitetom takozvane Ljevice, formiran pod etiketom antifašiste – komuniste. Pa se i slijedećim eventualnim sastavima ovdje i dalje donosi u obliku fiktivnog dijaloga..
(Muški je rod ovdje svijesno izostavlijen, pod cijenu da se bude optužen za unošenje samovoljnih podjela među i onako podijeljenim proizvodnim  masama - zašto da ne.)
Tamo gdje  pojedinačne teme već bivaju obrađene od nadležno misaonih vertikala, ovdje se običajno prenose u obliku njihovih originalnih, kraćih ili duljih citata, koji predstavljaju istinski preslik današnjeg antifašiste - komuniste.
Ovdje u prilogu je odabran Marksov citat iz njegovog pisma  Annenkovu u obliku kritike Proudhonovog buržujskog socijalizma :

„Drugim riječima : g.Proudhon ne tvrdi direktno, da je buržujski život za njega vjećna istina ; on to tvrdi posredno, divinizirajući kategorije, koje,  u obliku ideja  izražavaju buržujske odnose. Čim mu se produkti buržujskog društva ukažu u obliku kategorija, mišljenja , on ih uzima za vječna bića, koja nastaju sami od sebe  (spontano) i obdarena su vlastitim životom. Na taj način on se ne izdiže iznad buržujskog horizonta . Budući da operira s buržujskim  idejama , smatrajući ih za vječne istine, on traži sintezu tih ideja, njihovu ravnotežu, i ne vidi da je suvremeni način odražavanja ravnoteže među njima jedino moguč……..“Prava ravnoteža  tog antagonizma  bilo je rušenje (u feudalizmu) svih društvenih odnosa, koji su bili osnova tih egzistencija…..“


www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar