petak, 12. kolovoza 2016.

KAKO SE ISPISUJE KLASNA POVIJESNICA , I KIPARSKIM DLIJETOM OTKRIVA NJENA LAŽNA STRANA

Kad bi današna ruska, američka, engleska, njemačka, francuska,  romanska, grčka, i mezopotamska  pokoljenja predstavljala vlastiti offspring iz minulih velikih kultura, onda bi naš današnji Svijet predstavljao i jedan njihov imanentni plod velikih civilizacijskih dosega, a što biva  upravo obrnuti slučaj.
Gledanjem u smjeru dijalektičnih zakonitosti evolucijskog razvoja ljudske vrste, od praiskonskog divljaka, pa do današnjih, bolje možda reči, do kraja 19. stoljeća, Čovjek, kao da je naglo skrenuo sa svoga  „sentiera luminosa“ na neki svoj reverzibilni sentiero oscuro, prema svojoj najdubljoj nizbrdici, iz kojih se dizao, te  iznova tonuo, u toku čitave svoje civilizacijske epohe.
Zašto dolazi do toga ?
Objašnjenje tome  svakako preostaje nekoj budućoj znanstvenoj disciplini - ako je  bude.
U svakom slučaju, dva su izvora toj pojavi, koji začahureni leže, svaki od njih,  u vlastitom rodnom brlogu. Jedan uzročni, drugi posljedični.

Marx i Engels, putujuči po svojim kolosalnim iskopinama, povijesnim stazama socijološkog razvoja, nedvojbeno ustanovljavaju upravo taj njihov rodni brlog, i glavnu motornu snagu, koja je bila nužna da bi se iz nje porodile.
Prva, uzročna, kojom upravljaju međusobni odnosi između načina ekonomske proizvodnje i njene društvene razmjene.
Druga, koja u svojim satelitskim obrtanjima oko prve, vječno tinja, kako bi zaplamtila večim ili manjim žarom, ali uvijek u srazmjeru njene prve uzročnosti, koja upravlja odnosom načina ekonomske proizvodnje sa načinom njene društvene razmjene.
Prva, sa svojim otvoreno razvojnim konstantama, koje vječno streme k svome zdravo razumskom cilju: to jest izjednačenju tih odnosa.
Drugi, hirovitih mijena, i urođenih strasti da vječno ubacuje klipove u toćkove Prvome. Uz pomoć nebeskih dogmi, vječno da pobija znanstvene uzročnosti, perpetuirajući inertno stanje kao patnički uvjet, da bi bilo dostignuto na vječnim blaženstvima nebesa.
Taj Drugi, plamti zastrašujučim žarom već drugo stoljeće.
Na mjestu kulturolških  zdanja, sve više  niću katedralslska  korovna zdanja. 
Na mjestu Američkih očeva nacije – tu haraju Bushevi i Trumpovi.
Na mjestu jednog kompaktnog  kuturološkog Londona – tu nadvladava  korov jednog jedinog nitkova – što grabi jednu njegovu čitavu urbanu polovinu
Na mjestu gdje trebaju rasti plodovi sveopćeg tehnološkog i kulturološkog izobilja,  za sav ljudski rod, tu pupa sveopća materijalna i duhovna bijeda nad većinskih masa, koje upravo stvaraju to izobilje.  Dok nekolicina drumskih razbojnika sjedi u saćekuši te društvene karavane. Ubacuje svoje klipove u njene toćkove, i grabi sve njene plodove; koje će putem neke moćne parabole prenijeti na jedan drugi svijet, ostavljajući porobljenim masama da se i dalje nadaju, dok čeprkaju po kontejnerima  za svojom zemaljskom hranom.
Obećanjem i vječnim zamaglivanjima  kraljevstva nebeskog.

www.severinomajkus.com     

Nema komentara:

Objavi komentar