četvrtak, 18. kolovoza 2016.

KRAJ POVIJESTI ILI NJENE KLASNE ERE

Sve dotle dok proizvodne mase ne konstruiraju neki svoj vlastiti Most,kojim će krenuti  na potpuno osvajanje vlastitih  proizvoda , tj. uzeti u svoje ruke  vlastitu sudbinu, koja ujedno predstavlja i sudbinu cjelokupnog civilnog društva .Sve dotle njihovom će sudbinom upravljati njihov klasni parazit pomoću svoga mnogo čvršćeg Mosta : Države, sudbene , policijske, armijske i birokratske ološi, koji će to sve i dalje fakturirati opljačkanom R A D U .
Ta temeljna postavka, na kojoj je zasnova znanstvena teorija revolucionarnog socijalizma  Marksa i Engelsa, uz njeno De Leonovo zaokruženje  u Socijalističko Industrijski Unionizam (SIU), možda, da  se čovječanstvo 21.stoljeća zatiče pred jednim još ozbiljnijim pitanjem : kuca li nam to,  i po drugi puta, na vrata  onaj De Leonom imperativ, još početkom 20. stoljeća,   upućen  svakom trezvenom čovjeku, napose suvremenim marksistima - zahtjev da se ozbiljno pozabave pitanjem:
  Što se to dogodilo sa marksovim logičnim zaključkom , da Kapitalizam, koji naglo razvija tehnološke oblike ekonomske proizvodnje, time, ujedno  razvija i  novu društvenu, radničku  klasu, do stupnja u kojem ona doseže vrhunac svoje društvene fizičke i duhovne snage;  i koja, ne samo da parira tehnološkim dostignućima kapitalizma, već ga daleko nadmašuje vlastitim spoznajama  i snagom, da ga smijeni kao takvog , te da na njegovo mjesto uspostavi novo društveno uređenje, čiji će se način  raspodjele društvenih dobara odvijati uz korak sa njegovim tehnološkim dostignućima.
Gledajući s pojave suvremene povijesti, počem od tadašnje  razvijenije zemlje SAD-a, i one sjajne ere u kojoj se tamo rađaju njeni očevi nacije , od Thomasa Jeffersona, Thomasa Paine-a, pa sve do Lincoln-a , koja tragično „transcendentira“ u lik jednog današnjeg Trump-a.          Pa tako redom i slijedom čitavim ovim današnjim Globusom, kojim su potpuno prevladali razni Staljini, Hitleri i Erdogani ; ne samo da još uvijek nema na društvenom pomolu jedno valjano znanstveno objašnjenje, već kao da ovdje nema nikoga koji bi ga pokrenuo.

Kao da Marksove teoreme, u naj blažem smislu ostaju nedorečene. Ili kao da je Kapitalizam ipak nadvladao svoju podčinjenu radničku klasu,  ne samo jednim općim ekonomskim osiromašenjem , nego i mentalno je degradirao, smjestivši je  u  daleku prošlost neke srednje vjekovne razine ?! 

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar