utorak, 16. kolovoza 2016.

"EKSKUZIVNO"

Rješenje za 329 tisuća ljudi u blokadi: Mostov plan za blokirane

    AUTOR: 
    • Dora Koretić
  •  OBJAVLJENO: 
  • 16.08.2016. u 10:17
Zagreb, 120816.
Trg svetog Marka, Sabor RH. Predstavnici Mosta predali su kandidacijske liste Drzavnom izbornom povjerenstvu. Na fotografiji: Bozo Petrov, Vlaho Orepic, Ines Strenja Linic.
Foto: / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Božo Petrov, Vlaho Orepić i Ines Strenja Linić

Jedan od glavnih aduta platforme Mosta na rujanskim izborima bit će njihov program pomoći 329 tisuća blokiranih građana u koji je, razrađen na desetak stranica, Jutarnji list dobio ekskluzivni uvid.
Riječ je o programu koji su mostovci nazvali Restart i čija je ideja reprogramiranje loših kredita stanovništva uz diskont duga, deblokiranje računa te čišćenje bilanci kreditnih insitucija.
Kako stoji u Mostovu izračunu, ova platforma nezavisnih lista predvidjela je osnivanje tzv. loše banke (engleski “bad bank”) koja bi, uz različite modele financiranja, od banaka preuzimala loše portfelje njihovih korisnika, a potom ih refinancirala i restrukturirala dugove kako bi ih građani opet mogli uredno otplaćivati, no ovaj put bez valutne klauzule, uz prihvatljive kamatne stope i znatno smanjene anuitete.
- Ovakav model postoji već u nizu zemalja od Njemačke, preko Slovenije do SAD-a, jedino se nešto razlikuju podmodeli u smislu financiranja i institucionalnog suporta. U svakom slučaju, nudimo realan scenarij za koji bi bio potreban dogovor građana, banaka, države, ali i ulagača - rekao je za Jutarnji Dean Sinković, savjetnik Bože Petrova i čovjek koji je autor modela zajedno s Marinkom Škarom, profesorom s pulskog Fakulteta ekonomije i turizma “Mijo Mirković”.
*******************************
Komentar ovog bloga 
Sve dotle dok proizvodne  mase ne konstruiraju neki svoj vlastiti Most,kojim će krenuti  na potpuno osvajanje vlastitih  proizvoda , tj. uzeti u svoje ruke  vlastitu sudbinu, koja ujedno predstavlja i sudbinu cjelokupnog civilnog društva , sve dotle njihovom će sudbinom upravljati njihov klasni parazit pomoću svoga mnogo čvrstijeg Mosta : Države, sudbene , policijske, armijske i birokratske ološi, koji će to sve i dalje fakturirati opljačkanom R A D U .

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar