Diktatorske ovlasti tijekom pandemije okreću mađarsku javnost protiv Viktora Orbána

Autor:

19.05.2020.


Hungary's Prime Minister Viktor Orban leaves following a meeting during the second day of a special European Council summit in Brussels on February 21, 2020 held to discuss the next long-term budget of the European Union (EU). (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
Aris Oikonomou / AFP


******************************************************************************************************************
KOMENTAR OVOG BLOGA 

Mađarska vrača svoju revolucionarnu prošlost iz i848. godne !

********************************************************************************************************************

Mađarski premijer Viktor Orbán lakše se nosi s vanjskim pritiscima nego s sve jačim djelovanjem oporbe




Teško je biti autoritarni lider u doba epidemije. U prvi se to mah učini lagodnim, preuzmu se sve ovlast i konačno se vlada bez dosadnih opozicijskih upadica. Ali ako nije riječ o Kini, gdje sloboda kao forma nema značenje, tada neugodni birači s vremenom počinju postavljati pitanja.


“Čini se da je vlada istovremeno započela borbu protiv virusa i opozicije te gradova u kojima je opozicija na vlasti”, rekao je Gergely Karácsony, gradonačelnik Budimpešte za The Financial Times. I tako sumirao glavne probleme s kojima se, kako pandemija jenjava u svijetu, suočava mađarski premijer Viktor Orbán. Koji se i dalje vrlo uspješno nosi s pritiskom iz Europske unije kad je riječ o očuvanju temeljnih vrijednosti Unije, a i s Vijećem Europe. Odluke Suda za ljudska prava (ECHR) iz Strasbourga u pravilu ne prihvaća, preciznije ponaša se kao da ih nema.
No, situacija se kod kuće počela mijenjati. Prošle je godine doživio izuzetno težak udarac kad je izgubio glavni grad u kojem je pobijedio kandidat združene opozicije Karácsony. I tako se opet pokazalo da su glavni ili najveći gradovi ključne točke otpora autoritarizmu. Prošle jeseni se Moskva digla na noge zbog lokalnih izbora jer je režim onemogućio velikom broju neovisnih da se uopće kandidiraju (tako to inače ide u Iranu), a u turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan izgubio Ankaru i Istanbul.
Budimpešta se rano digla protiv Orbána i upravo zahvaljujući građanskim inicijativama je pala ideja kandidature za ljetne Olimpijske igre. Mađarski premijer je to jako teško podnio jer sport vidi vođenjem svoje politike drugim sredstvima.
A onda je došao virus.







Orbán je odobrio parlamentu da mu krajem ožujka podari neograničene ovlasti, ali one uz sebe nose i neograničenu odgovornost. Prije nekoliko dana, kako smo pisali na Euractiv.hr, jedan od opozicijskih političara je priveden jer se na društvenim mrežama požalio što je u njegovom gradu velik broj kreveta ispražnjen za zaražene korona virusom. Pa su mnogi drugi pacijenti morali kući, operacije su odgađane. Ta se priča sve snažniji širi društvenim mrežama i preko ono malo neovisnih medija. Ali je zato odjek sve jači. Opozicijska zastupnica Tímea Szabó je na svom Facebook profilu objavila priču žene čiji je muž dan nakon operacije poslan kući da bi ondje umro. Jer su se kreveti čuvali za zaražene Covidom-19.
Vlada se suočava s brojkama: u bolnicama je ispražnjeno 36.000 kreveta, a u Mađarskoj je do jučer zabilježeno 3500 zaraženih (umrle su 462 osobe). Kreveti su zjapili prazni, a teški bolesnici ležali kod kuće, neki od njih i nepotrebno umrli. Iz jedne privatne bolnice kući je poslano deset pacijenata - devet od njih je umrlo.
O svemu tome Karácsony otvoreno priča i za medije koje kontrolira premijer jer je Budimpešta i njezina regija najteže pogođena zarazom. Pa onda Orbánu ne preostaje drugo nego da ga u svom tjednom radijskom nastupu vrijeđa navodeći da je riječ o tipu koji “dolazi na kolinje navečer i treba pomoć pri sastavljanju namještaja”.
No, upravo takvi napadi predstavljaju bumerang za premijera: on ima sve ovlasti. On je vodio borbu protiv epidemije. Donosio uredbe sa zakonskom snagom. Prva je bila da se sva dokumentacija vezana uz izgradnju pruge Beograd-Budimpešta proglasi tajnom. A zatim je uslijedila odluka kojom se lokalnoj upravi oduzima kontrola nad sredstvima kojima upravljaju i prebačena je na županije kojima većinom upravljaju provjereni kadrovi vladajuće stranke Fidesz. Također za potrebe borbe protiv virusa. A onda je ukinuo financiranje stranaka do kraja godine.
Na lokalnim izborima u listopadu prošle godine u 12 od 23 najveća mađarska grada pobijedila je opozicija. I pokazala da ujedinjena ima izgleda ozbiljno smanjiti premoćnu većinu koju sada u nacionalnom parlamentu uživa Orbán. Koji je svjestan prijetnje - izbori su za samo dvije godine. Posljednja anketa je pokazala da većina birača, a među njima i 40 posto onih koji podržavaju Fidesz, smatra da je u proteklih deset godina koliko je Orbán na vlast došlo do pada kvalitete zdravstvene zaštite.
Opozicija je u Budimpešti potkopala i reklamnu kampanju kojom je vlada promovirala ekonomske mjere za oporavak. Na svaki od plakata su nalijepili traku s kratkim tekstom poput “ovaj plakat košta koliko i 300 maski”



Momentum-Facebook / Momentum-Facebook

Plakat iz Budimpešte


ili “trenutno traje epidemija, ne kampanja”.



Momentum-Facebook / Momentum-Facebook

A na društvenim mrežama podsjećaju da su tijekom epidemije povećane plaće državnim tajnicima za 35%, a da je lavovski dio pomoći za ekonomski oporavak završio u tvrtkama iz carstva Lőrinca Mészárosa, jednog od premijerovih najdražih bogatuna (koji se i obogatio u proteklih deset godina).
Zbog svega toga nije čudno da je vlada najavila da će 26. svibnja parlamentu podnijeti prijedlog za ukidanje izvanrednih ovlasti. Što je objavljeno u nedjelju kasno navečer.
Tada se objavljuju odluke koje su toliko žurne da nisu mogle čekati ponedjeljak ujutro.
Orbán je nedvojbeno i dalje moćan, ali ta je moć, kao i ona sultana Erdogana, ozbiljno nagrižena. A virus je proces korozije katalizirao. Svega toga je Orbán više nego svjestan.