četvrtak, 14. svibnja 2020.

INTERESNI MORALITET

PROBLEMI

NAJVEĆI PONOS EUROPSKE UNIJE MOGAO BI POSTATI VELIKA ŽRTVA PANDEMIJE KORONAVIRUSA! Sve je izglednije vraćanje na situaciju iz prošlog  stoljeća


************************************************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Krupni kapital, koji je do temelja razorio nacionalne granice, nije računao da će postati glavni faktor da se te iste granice ponovno uspostave čim se zato ukaže njegov interesni nagon.
Riječima Marxa:
"Engleska će se Crkva rađe odreči svih 38 kanona na kojima je sazdana, nego da se odrekne 1/38 tog vlasništva."
**************************************************************************************************************   
Police control at the border with spain which has closed its land borders since 16 march to fight the covid 19 pandemic. Border with Spain on D900. Le Perthus, France, April 25, 2020.
Controle de police ŕ la frontiere avec l'espagne qui a ferme ses frontieres terrestres depuis le 16 mars pour lutter contre la pandemie du covid 19. Frontiere avec Espagne sur la D900. Le Perthus, France, 25 avril 2020.
Hans Lucas via AFP

Dok mjere ograničenja postupno popuštaju u mnogim državama članicama Europske unije, ova pandemija je još jednom pokazala koliko je nesigurna budućnost Schengena, odnosno zone slobode kretanja bez graničnih kontrola između članica EU.
Mali gradić Schengen, u Luxembourgu na tromeđi s Njemačkom i Francuskom, destinacija je do koje danas ne mogu slobodno doći posjetitelji. Po tom selu, gdje je i postignut dogovor o otvaranju granica, je i nazvan do sada najveći uspjeh u procesu EU integracija, sloboda kretanja bez potrebe zaustavljanja i pokazivanja putovnice graničnim policajcima. Samo par kilometara dalje je i Belgija koja i dalje ima zabranu ulaska na svom teritoriju za sve građane drugih država koji nemaju nužan razlog ulaska. Međutim, i Belgija postupno ukida mjere te je svjesna da je otvaranje granica za nju nužno. Belgija, Njemačka, Francuska i Nizozemska imaju slične ali ne i iste mjere oko prelaska granica i samoizolacije. To je i dokaz da se na kraju nije uspjelo u namjeri da se mjere usvoje unutar Unije. EU okvir i dalje služi samo za koordinaciju i davanje smjernica i prijedloga, ali na kraju države članice odlučuju.
Pravila o Schengenu dopuštaju privremenu suspenziju u slučajevima nužde, ali EU ne nalazi alate kako natjerati države članice na povratak na normalu. Pandemija virusa nije prvi put da države članice uvode ograničenja, iako nikada nije to bilo u takvim razmjerima. Neke države su suspendirale primjenu Schengena i zbog migrantskog vala ili zbog borbe protiv terorizma.
Komisija i Europarlament traže poštivanje schengenskih pravila. Međutim, priznaju da će za to trebati više mjeseci, a ne samo par tjedana kako su se neki nadali.
U prilog pokušajima EU da nađu jedno zajedničko rješenje ne idu niti postupci nekih država članica koje stvaraju svoje klubove za dogovor. Čak je i namjera sporazuma Njemačke i Hrvatske za omogućavanje dolaska njemačkih turista u Hrvatsku naišla na kritike.
Tri baltičke države dogovorile su međusobno ukidanje ograničenja za njihove državljane koji ne bi morali ići u samoizolaciju, dok bi oni iz drugih država morali. Francuska i Britanija su bilateralno dogovarale da se obveza karantene ne odnosi na njihove državljane.
Na sve te napore Komisija reagira s upozorenjima da se mjere, kao i njihovo ukidanje, moraju odnositi na sve državljane EU, a ne da se to rješava bilateralno ili u grupama nekih država članica. Kako je situacija s pandemijom i dalje nepredvidljiva, postoji opasnost da jedna od žrtava ove pandemije bude i Schengen, i vraćanje na situaciju iz prošlog stoljeća kada su kontrole postojale na svim granicama, nešto što su mnogi odavno zaboravili, i mladi Europljani do sada nisu niti doživjeli, sve do pojave koronavirusa

Nema komentara:

Objavi komentar