srijeda, 27. svibnja 2020.

OGLEDALO JEDNOG DRUŠTVA : SAD ME VIDIŠ- SAD ME NE VIDIŠ

Teška zbrka

Neki će raditi, neki neće, a možda opet hoće: Stožer stvorio pomutnju u radu trgovina

AUTOR:
  • Novac.hr
OBJAVLJENO:
27.5.2020. u 12:21
Zagreb, 101218. Sredisce.
Poslovnica Kauflanda.
Reportaza iz trgovine Kaufland uoci novogodisnjih blagdana.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Kaufland

Nakon pet neradnih nedjelja Nacionalni stožer civilne zaštite, zbog povoljne epidemiološke situacije, jučer je izmijenio odluku kojom je 24. travnja zabranio rad trgovina nedjeljom. Izmijenjena odluka stupila je na snagu odmah jučer te će već ove nedjelje, 31. svibnja, trgovine i tržnice moći raditi. No, u subotu 30. svibnja, kad se slavi Dan državnosti, trgovine će morati biti zatvorene - osim pekarnica, kioska i trgovina u sklopu benzinskih postaja, koje su izuzetak od zabrane. No i dalje, ostaje nepoznato na čemu je utemeljena odluka o blagdanima te, ako se radi o epidemiološkim razlozima - koji su to.
Time je povodom, u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a ocijenio istaknuo kako trgovine ne mogu otvoriti već ove nedjelje jer bi time kršile Zakon o radu.
- Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama - ocijenio je.
Cijelu situaciju sa stajališta trgovca na ovu temu za RTL prokomentirao je i direktor Westgatea, Denis Čupić.
- Ako radnik i poslodavac konsenzualno utvrde da se može raditi ne vidim prepreke da se u nedjelju radi, uz to i radno zakonodavstvo predviđa i višu silu, a ovakvo ukidanje ograničavanja s manje od 7 dana bi se pravno moglo tako tumačiti - u situaciji da imamo enorman pad prodaje, visoke zalihe sezonskih roba na policama te pitanje opstanka niza trgovaca u danoj gospodarskoj stvarnosti – poručio je.
Kako to u praksi izgleda
Nakon jučerašnje objave o ukidanju zabrane rada nedjeljom, neki trgovački centri već su danas prilagodili svoje radno vrijeme. Tako je Pevex objavio kako njegovi dućani neće raditi ovaj vikend.
- Iako je Stožer civilne zaštite ukinuo mjeru neradne nedjelje Uprava Pevexa je odlučila da njezini trgovački centri neće raditi niti idućeg dana 31. svibnja 2020. godine (u nedjelju). Na taj je način predstojeći vikend u potpunosti slobodan za naše djelatnike – naveo je u priopćenju predsjednik Uprave Pevexa, Jurica Lovrinčević.
Istu praksu, ako je vjerovati podacima sa službenih internetskih stranica, slijedi i dm, te Emmezeta i Lesnina. Konzum je također, objavio kako njegovi dućani neće raditi za Dan državnosti, no i dalje je nepoznato hoće li se trgovine otvoriti u nedjelju. Ako se pogleda njihova karta trgovina koja je dostupna na webu, vidljivo je da dućani i ovu nedjelju ostaju zatvoreni, no u ovom slučaju takav podatak ujedno može ukazati na još uvijek neažurirane informacije. Da će svoja vrata ovu subotu zatvoriti, objavio je i City Centar, ali bez dodatne informacije o radnom vremenu nedjeljom. Njemačkog trgovačkog lanca Kaufland, najavio je kako ovog vikenda neće raditi.
- Iako je donesena odluku o otvaranju trgovina nedjeljom već ovog vikenda, trgovački lanac Kaufland odlučio je još ove nedjelje ostati zatvoren kako bi zaposlenicima dao priliku da se priviknu na novu situaciju. Od 7. lipnja nadalje ponovno otvaramo naša vrata nedjeljom - stoji u priopćenju.
S druge strane, Lidl je na svojoj službenoj internet stranici objavio kako zbog odluke Stožera vrata svojih trgovina ponovno otvara u nedjelju, dok blagdanima i praznicima kao i do sada neće raditi. Na internet stanici Spara, pak i dalje stoji podatak da su svi dućani otvoreni ovu subotu, dok u nedjelju neće raditi, ali kao i kod Konzuma i ovdje može biti riječ o neažuriranim podacima.

Nema komentara:

Objavi komentar